Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev inte välkommen längre

En pojke som går i grundskolan på en friskola i Norra Hälsingland har blivit avstängd från skolan. "Han är inte välkommen längre" var beskedet som föräldern fick. Men att stänga av en elev är inte tillåtet, enligt lagen.

Annons

Avstängningen skedde efter en händelse när pojken använt våld mot en annan elev. Händelsen inträffade innan jul. Nu har en förälder anmält skolan till Skolinspektionen på grund av hur skolan har agerat.

– Jag försvarar inte mins sons handling, men man får inte stänga av en elev, skolan har brutit mot lagen, säger pojkens mamma.

På tisdagen blev hon uppringd på sitt jobb och fick veta att hon skulle hämta sin från skolan. Familjen fick veta att sonen var avstängd tillsvidare.

– Det kändes som att få en smäll på käften, säger mamman.

Mamman ringde rektorn på skolan och frågar hur det blir till veckan. Beskedet från rektorn var att sonen inte är välkommen tillbaka, eftersom skolan inte kunde garantera de andra barnens säkerhet.

– Då hade jag läst på, och visste vad skollagen säger.

Mamman får stöd av Skolverket. På frågan om man får stänga av grundskoleelever, svarar Anna Medin, jurist på Skolverket

– Nej. Svaret är kort och rakt. Skolan har tagit emot en skolpliktig elev och av skollagen framgår det att skolplikten omfattar rätt att få utbildning, det gäller både friskola och kommunal skola.

Mamman känner att skolan har svikit i och med att inga möten hållits med henne och pappan. Däremot har skolans huvudman hållit två möten om hennes son, där familjen inte fått delta.

För sonens del så har allt varit väldigt förvirrande, han har inte fattat varför han blivit avstängd, och eftersom föräldrarna inte heller vet exakt vad som hänt, så kan de inte säga mer än: Det är för att du varit dum.

– Vi kan inte försvara vad vår son gjort, men vi kan inte heller säga vad som har hänt.

Skolinspektionen har krävt in ett yttrande från skolan i ärendet. Rektor och skolans huvudman säger att de nu har skrivit ett yttrande till Skolinspektionen, men vill inte kommentera ärendet i övrigt.

Mer läsning

Annons