Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter vansinnesfärden med krockade polisbilar – nu döms föraren till fängelse

Tingsrätten håller med polisen: körningen i fel riktning på E4 var livsfarlig.

Annons

Den 23 mars i år stal en drogpåverkad man en lastbil i centrala Hudiksvall. Han körde in i tre polisbilar under färden. I den ena polisbilen satt två poliser vid krocken. Vid nästa kollision stod en polis intill bilen som lastbilen körde in i.

Se tv-inslaget: Polisens datoranimerade film om händelsen

Efter det fortsatte färden ut på E4, där han körde mot körriktningen i cirka två kilometer. Lastbilens färdskrivare har registrerat att fordonet vid något tillfälle då var uppe i 104 kilometer i timmen.

Läs mer: Körde i drygt 100 kilometer i timmen mot riktningen på E4

Under rättegången vittnade en polis om att situationen med mötande trafik på E4 var livsfarlig, och Hudiksvalls tingsrätt håller med om den beskrivningen.

Nu döms mannen för bland annat grov vårdslöshet i trafik och försök till grov misshandel mot tre poliser. Hudiksvalls tingsrätt dömer honom till ett och ett halvt års fängelse.

Under rättegången berättade mannen att han var inne i ett drogmissbruk. Han trodde att hans anhöriga var i fara och att han var tvungen att åka och rädda dem. Han förklarade att han inte ville skada poliserna utan bara försöka ta sig fram.

Se tv-inslaget: Här tittar tingsrätten på platsen för krocken

Tingsrätten anser att det inte är bevisat att han medvetet försökte skada poliserna. Däremot var han likgiltig inför risken att de kunde skadas när han krockade med bilarna.

Fängelsestraffet plussas på med ytterligare ett och ett halvt års fängelse från ett tidigare straff som han frigetts villkorligt ifrån.

Mannen är tidigare dömd för mord efter att ha skjutit ihjäl en man i det uppmärksammade Ockelbomordet år 2003.

Läs mer: Han sköts ihjäl för sina bilnycklar

När polisen jagade honom och två andra den gången avlossade han skott med ett hagelgevär mot den efterföljande polisbilen.

Onsdagens dom i Hudiksvalls tingsrätt innebär även att mannen ska betala nära en halv miljon kronor i skadestånd för de skador han orsakat. Tre poliser tilldöms 20 000 kronor vardera i skadestånd.

Mer tv: Se de krockade polisbilarna

Mer läsning