Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter krisen: ISS kan ändra sin organisation

/

Nu har städföretaget ISS en åtgärdsplan mot krisen på Hudiksvalls sjukhus. Det kan bli förändringar i organisationen.
Facket menar att ISS är på rätt väg – som det ser ut nu.

Annons

I maj kunde vi avslöja att städorganisationen på Hudiksvalls sjukhus befann sig i kris. Lokalvårdarna hade inget förtroende för ledningen, det fattades vikarier och folk jobbade utan hygienutbildning. Personalen hävdade att man kunde råka illa ut om man hade synpunkter på cheferna . De vågade inte prata öppet. Några menade att patientsäkerheten var i fara.

Företaget ISS sköter städningen, och lovade att de tog kritiken på allvar och skulle göra en utredning med hjälp av den oberoende företagshälsan Previa. En så kallad arbetsmiljökartläggning.

Hela personalen har fått svara på en enkät, och resultatet visar tydligt vilka problem som finns. Kartläggningen är nu sammanställd, och presenterades för personalen i veckan som gått.

ISS vill inte lämna ut rapporten, med hänsyn till att det är en liten arbetsplats med få ansvariga.

Bolagsjurist Patrik Frank är den enda som uttalar sig från företagets sida. Han säger att kartläggningen visar att relationer, samarbete, trivsel och trygghet inte har fungerat. Personalen anser sig inte ha haft rätt utrustning, och deras uppdrag och arbetets innehåll har varit oklart.

– Det är prioriterade områden som vi måste jobba med nu, säger Patrik Frank.

Han antyder också att det kan bli förändringar i ledningen för sjukhusstädet.

– Vi ser självfallet över organisation och ledarskap utifrån den kritik som kommit fram, säger Patrik Frank.

Enligt facket är ISS på rätt spår nu.

– Vi är väldigt nöjda med att utredningen är gjord. Man har lyssnat på alla anställda och tagit till sig det som har kommit fram. ISS har blivit uppmanade att göra vissa åtgärder, och det ser ut som att det är på gång, säger kommunals regionala skyddsombud Marianne Eng.

Nu under semestertiderna kommer förändringsarbetet att gå på sparlåga, enligt Marianne Eng. Men facket kommer att följa utvecklingen noga i höst.

– De åtgärder som vi diskuterat är vi nöjda med. Men vi har inte sett resultatet än, det är en pågående process, vi vet inte om det räcker, säger Marianne Eng.

Läs även:

Facket: ISS lyssnar inte

Region Gävleborgs avtalsdirektör: "Jag ser allvarligt på det här"

"Helt gråmelerade av damm och smuts"

Invandrarkvinna hade inte "rätt utseende"

ISS lovar utredning om chefen

Ledare: Alla förlorar på städkarusellen

Mer läsning

Annons