Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kommunstyrelsens beslut – husägare ansvariga för egna brunnar

Ett släckskum förorenade vattenbrunnar. Men det innebär inte att räddningstjänsten har ansvar för att vattnet är drickbart.

Annons

Läs även: Kommunen kan inte ta på sig ansvar för förorenade brunnar

Ända sedan lågorna tog ett hus i Hamre, Idenor, en natt för ett år sedan, har grannarna försökt hitta någon som är ansvarig för att deras brunnar ska gå att använda igen.

Vattnet började skumma i deras kranar och det visade sig att brunnarna hade förorenats av räddningstjänstens släckskum.

Halterna av perflourerade ämnen, så kallade PFAS, var väldigt höga i vattnet. Ämnet kom från ett släckskum som är tänkt att användas vid vätskebränder.

Räddningstjänsten tog till det skummet när ett annat skum tog slut. Grannarna menar att räddningstjänsten därmed gjorde ett stort fel under släckningsarbetet och därför ska ställas till ansvar.

Men en utvärdering av släckinsatsen visade att det var befogat av räddningstjänsten att vid den aktuella branden använda släckskummet ifråga, som inte heller är förbjudet att använda.

Miljökontoret har under året som gått tagit regelbundna vattenprover i de förorenade brunnarna. Det senaste halvåret har halterna av de perflourerade ämnena legat under Livsmedelsverkets riktvärde för när vattnet behöver åtgärdas och det anses drickbart av miljönämnden.

Den slutsatsen har de drabbade grannarna inte delat.

Läs även: Ansvaret läggs på fastighetsägarna

Oavsett om vattnet är eller var förorenat, anser kommunstyrelsen att räddningstjänsten inte har något ansvar för att ta prover eller att åtgärda eventuella föroreningar.

Det beror på att under själva släckningsarbetet gäller lagen om skydd mot olyckor, LSO, som ger räddningstjänsten stort handlingsutrymme för att till exempel släcka en brand och se till att den inte sprids.

När insatsen sedan är avslutad, blir det den drabbade husägarens ansvar att sanera efter branden.

Det som ytterligare komplicerar ansvarsfrågan efter branden i Hamre, är att miljödomstolen nu sagt att husägaren vars hus brann ned, inte är ansvarig för att åtgärda föroreningar i grannarnas brunnar.

Läs även: Brandutredning friar kommunen

I och med kommunstyrelsens beslut är det de drabbade grannarna som själva får ta ansvaret för sina egna brunnar.

Nu kan de bara överklaga och vänta på vad miljödomstolen i slutändan kommer att ha för uppfattning i ansvarsfrågan.

Kommunen är även polisanmäld för miljöbrott i samband med släckningsarbetet. Det pågår en förundersökning och det återstår även där att se om miljöåklagare kommer att väcka åtal eller lägga ned utredningen.

Mer läsning

Annons