Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter hatet – politikern Nina Burchardt: "Jag höll mig inne och vågade inte gå ut"

Som ordförande i en ny och krisande förvaltningsorganisation hamnade Nina Burchardt (S) i mediebruset. Hotfulla människor tog sig in i hennes liv och förändrade allt.
– I ungefär en månad höll jag mig inne och vågade inte gå ut, säger hon.

Annons

Plötsligt var hon bara där, mitt i strålkastarljuset. På köksbordet bredvid morgonkaffet kunde hon läsa om sig själv i tidningen.

Kanske förstod Nina Burchardt inte förrän då, vad arbetet som politiker kan innebära.

Läs även: Hotad kommunpolitiker: "Barnen går inte ensamma till och från skolan"

Inkorgen började fyllas på med nättrollens obehagliga och kränkande kommentarer, "jävla sossesvin, du ska inte tro att du är någonting". Sexuella trakasserier formulerades tydligt i telefonluren.

Var går egentligen gränsen och hur mycket ska en politiker orka?

– Gränsen har förflyttats med tiden. Först gick den när man blev utskälld ute på stan. Den gränsen finns inte längre, nu vet jag inte riktigt var den går. Jag vet bara när jag känner mig hotad, säger Nina Burchardt, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hätska debatter och hårda ord inom politiken har hon ingenting emot, snarare uppskattar. Men när åsikterna slutar handla om politik och i stället fokuserar på Nina Burchardt som person börjar obehaget.

– Jag står i en affär, en stor affär med väldigt mycket folk. Då stannar en person upp och hotfullt blänger på mig. Personen står still, bara stirrar och följer mig med blicken. När det har hänt, har jag tyckt att det varit så otäckt att jag bara har lämnat varorna och gått därifrån.

Läs också: Nu berättar kommunpolitikerna om hatet

Trakasserierna och hatet, skrämde och kränkte. Rädslan fick henne att under en månad i princip isolera sig i sin lägenhet.

– Tillslut vågade jag inte gå till affären, jag fick be mamma eller någon vän att handla.

Och sedan kom den där dagen, då hennes son var ensam hemma. Någon tog sig in i lägenheten och sonen gömde sig i sitt rum. Där och då passerade någon gränsen, tog ett kliv in i deras liv och saboterade deras trygghet.

– Jag blev chockad och hamnade i ett förnekande, där har jag nog befunnit mig fram tills nu.

Det har gått en tid och Nina Burchardt figurerar inte längre lika mycket i media. Telefonen har slutat ringa och ingen stirrar i affären. Hon kan andas ut, men bara tillfälligt. För hon vet att hatet när som helst kan blossa upp igen och infektera allt.

– Sådant här pratar man inte om, det håller man för sig själv.

Politiken är hård och politiker förväntas vara utrustade med pansarplåt. Kanske krävs det att några är starka nog att krackelera, för att frågan om var gränsen går ska väckas och skapa en förändring.

Nina Burchardt hoppas på det, för hon tror på demokratin.

Läs även: "De skrämmer folk till tystnad"

Ledare: Det är hatarna som ska stoppas, inte politikerna

Mer läsning