Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektiv kamp mot knarket

/
  • Jenny Ulander Fredsvik och Carina Sjöblom från Beroendecentrum i Hudiksvall och Josef Wiklund, chef för brottsförebyggande enheten i norra Gävleborg. I går berättade de om det framgångrika arbetet mot narkotikan i Hudiksvall på en konferens i Gävle om cannabis.

Allt fler ungdomar kan räddas från drogerna tack vare det nära samarbetet mellan polis och kommun.

Annons

Under början av året nystades en stor narkotikahärva upp i Hudiksvall där 48 ungdomar var inblandande. På gårdagens cannabiskonferens i Gävle, berättade Josef Wiklund, chef för brottsförebyggande enheten i norra Gävleborg, om arbetet mot narkotikan i Hudiksvall. Genom ett tätt samarbete mellan polisen och kommunens Beroendecentrum har kampen mot drogerna blivit allt mer effektiv.

– Nu tror alla att varenda unge i Hudiksvall knarkar, men så är det verkligen inte. Vi har bara varit väldigt framgångsrika i vårt arbete. 46 av de 48 ungdomarna kunde kopplas till narkotikabrott och har sedan fått hjälp av Beroendecentrum, sa Josef Wiklund.

Först i arbetskedjan är polisen som genom underrättelsearbete spårar vilka ungdomar som tar droger och var ifrån de får narkotikan.

– Jag har en polisman som varje onsdag åker ut till Bromangymnasiet. Han pratar med ungdomarna och använder det han får veta på ett klokt vis. Många elever är oroliga för sina kompisars skull och de tycker inte själva att de är några "golare" när de berättar för oss om vad det är som händer, sa Josef Wiklund.

Mer läsning

Annons