Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt när glödlampan utrotas

/

Glödlampans dagar kommer snart att vara räknade. Eftersom de inte är energieffektiva, utplånar nu alla EU-länder dem, steg för steg. Det gör gott för miljön, men är värre för plånboken.

Annons

Matta och klara 100 watts glödlampor, förbjöds redan 2009. Det följdes upp av ett förbud mot klara 75 watts glödlampor året därpå. I september i år är det den klara 60 watts glödlampans tur att förbjudas.

Mats Nilsson, butiksägare av Nilssons el i Hudiksvall, förklarar att all utveckling går i LED-lampornas riktning. Men i dagsläget är deras ljus väldigt kostsamt.

– De är dyra fortfarande. Speciellt om man vill ha samma effekt som en 60 watts glödlampa ger, då blir det fruktansvärt dyrt, säger han.

Klara 40, 25 och 15 watts glödlampor står näst på tur i ledet för utfasningen. Från och med september 2012 råder också förbud mot dem.

Eftersom LED-lamporna ger ett kallare ljus än de flesta vill ha i sitt kök eller vardagsrum, rekommenderar Mats Nilsson en bra lågenergilampa.

– Den som har funnits ett tag, görs i dag med ett glas som är lite tonat. Därför blir det en mer beige ton med ett varmare ljus, säger han.

Mer läsning

Annons