Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr sanering vid Varvet

/

Omfattande marksaneringar på Varvet fördröjer utvecklingen av hamnområdet. Just nu gräver kommunen upp stora mängder kreosotföroreningar. Vad summorna slutar på är i dagsläget okänt.

Annons

Omfattande föroreningar av olja och diesel har upptäckts i marken vid Nya järn, där den framtida Coloramabutiken ska ligga.

– Att få spaden i marken i mars är omöjligt, det säger Göran Widehammar på tekniska kontoret. Tidigast till hösten kan bygget börja.

– Vi har suttit i möte och diskuterat med arkitekterna. Om bygget kommer igång i augusti, som vi kommit fram till, då håller tidsplanen, säger ägaren till Coloramabutiken Jonas Holm.

Efter en historisk analys har kommunen sett att det kan vara Shell som haft en oljedepå på marken där butiken ska ligga, vid korsningen.

– Vi har gjort bedömningen tillsammans med miljökontoret att det är för komplicerat, och för liten omfattning för att utkräva ansvar, säger Göran Widehammar.

Just nu pågår en sanering av marken på baksidan av Nya järn. Där säger Göran Widehammar att det är 400–500 kvadratmeter förorenade massor. Den största föroreningen är kreosot, men det finns också polycykliska aromatiska kolväten, PAH. Båda föroreningarna är cancerframkallande.

Vem som är skyldig till miljösynderna är i dagsläget okänt.

– De på museet letar, vår kommunarkivarie letar, men vi har inte hittat något om var det kommer från. Det påstås att det pågått någon impregnering av stockar där, säger Göran Widehammar.

Mer läsning

Annons