Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dvärgmås häckade i Kalvhaga

/

Åtminstone sex dvärgmåsungar kläcktes och lärde sig flyga i sommar, efter att föräldrarna haft en framgångsrik häckning i Kalvhaga, Näsviken. Tjärnen, som återställdes förra sommaren, har uppenbarligen erbjudit lyckade omständigheter.

Annons

– När man gör ett restaureringsarbete är en av förhoppningarna att det ska bli bättre ur biologisk synpunkt. Det blir det inte alltid, men i det här fallet blev det så, konstaterar Mats Axbrink, en av de engagerade ornitologerna i Hudiksvall.

Häckningen i Kalvhaga är glädjande, konstaterar han, men är å andra sidan ingen garanti för ett fortsatt, blomstrande fågelliv i den nyuppvaknade våtmarken. Även fåglar kan låta sig lockas av nyhetens behag.

– Det blir ofta en positiv reaktion i början, men sedan kan det av någon anledning komma av sig. Vad vi nu såg var att en mindre koloni av skrattmås kom, och bland dem tre par häckande dvärgmås, säger Mats Axbrink.

Bara skrattmåsens häckning i Kalvhaga är ett trevligt inslag, om än inte sensationellt, konstaterar Mats Axbrink. Skrattmåsen har under tidens gång flyttat sina häckningslokaler till kustområdet, och är inte längre lika vanlig vid insjöar. Dvärgmåsens lyckade häckning i Kalvhaga är mer uppseendeväckande.

– Den häckar framför allt längre norrut i Sverige, men nu har vi alltså haft tre par här. Vad vi kunde se, fick de fram sex ungar som lärde sig flyga. Vi har tidigare sett att de har försökt häcka vid Hålsjöviken, men det här är första gången vi har kunnat se att de har fått fram ungar, i Hälsingland. Och det tycker vi är roligt, förklarar Mats Axbrink.

När det drar ihop sig till häckningssäsong kommer ornitologernas uppmärksamhet att riktas mot Kalvhaga igen.

– Både dvärgmås och skrattmås är lite nomadiska i sin häckning, så det är inte gott att veta om de återkommer, säger Mats Axbrink.

Mer läsning

Annons