Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du bestämmer över pengarna!

Prioriterar politikerna fel? Har du en bättre lösning på hur pengarna ska förvaltas?
Snart kan Hudiksvalls medborgare få säga sitt om hur kommunens resurser ska användas.

Annons

Det började i Brasilien för drygt 20 år sedan för att motverka korruption. Sedan dess har konceptet "participatory budget" spridit sig i världen.

När demokratiberedningen i Hudiksvalls kommun sammanträdde på fredagen var Lena Langlet från Sveriges kommuner och landsting, SKL, på plats för att informera om verktyg för medborgarbudget.

Det verktyg som Hudiksvalls kommun har nosat på går ut på att kommunen ska kunna lägga in hela eller delar av sin budget i ett internetbaserat datorprogram.

Sedan kan medborgarna tycka till om hur pengarna fördelas mellan olika ändamål – och själva lägga en egen budget åt kommunen.

- Gruppen medborgare som har barn hemma och inte har tid att gå på kvällsmöten har tyckt att det varit ett ypperligt verktyg. De har kunnat använda sig av webben när barnen lagt sig i stället för att gå på ett möte i kommunhuset, säger Lena Langlet.

Enligt kommunens demokratiutvecklade Hans Gyllow är projektet "helt klart väldigt intressant".

Frågan om Hudiksvalls kommun ska ansluta sig till det kommer att tas upp för diskussion då demokratiberedningen sammanträder i april.

- Det är något som vi är lite sugna på. Tanken är att få till ett lärande kring hur budgetarbete fungerar, men även en diskussion kring prioriteringar. På det här sättet kan vi se vad medborgarna tycker är viktigt att satsa pengar på, säger Hans Gyllow.

Mer läsning

Annons