Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dressinpremiär för ändstation Vi

/
  • Joakim Högdahl och Robbin Roos Nordlund har redan gjort reklam för sin verksamhet genom 200 lappar i brevlådor. Nu hoppas de på napp.
  • Nu har dressinerna kommit på plats i Vi, Idenor, och det är Robbin Roos Nordlund och Joakim Hödahl som sköter uthyrningen.

Efter många år under gräs och jord har ytterligare en bit av Dellenbanans spår nu röjts. Här i Vi blir det nu, med tonåringarna Joakims och Robbins hjälp, möjligt att upptäcka den gamla tågsträckan på dressin.

Annons

Tre dressiner, en tandem och två enkla, har kommit på plats vid det som framöver kan ses som Dellenbanans ena ändstation – Vi i Idenor. Stationen ligger vid gamla riksväg 13, en bit in från Idenors-Vivägen.

Ett stenkast bort bor en av killarna som har gjort dressinåkning från Hudiksvall möjlig: Joakim Högdahl, 14 år.

- Fast det var egentligen Sally som kom på att jag och min kompis Robbin skulle kunna göra det här för att få in extrapengar. Jag håller på att spara för att kunna köpa delar till min epa-traktor som jag fixar på, säger Joakim och pekar mot sin styvmor Sally Persson.

Initiativet kom från Sally, och hon kontaktade Dellenbanans vänner, som tyckte det var en bra idé. De kom överens om att försöka på prov ett par veckor under hösten.

Men det var inte bara att köra igång, först måste killarna gå på tre dagars kurs vid dressinuthyrningen i Delsbo.

- Vi fick lära oss om säkerheten för den som cyklar. Vi måste till exempel kunna visa hur de bromsar, vart de ska sitta och att de ska ha ett visst säkerhetsavstånd till varandra om man är flera cyklar på rad, berättar Joakim.

Sträckan som just nu är farbar är den mellan Vi och Hedsta strax söder om Forsa, alltså 6, 7 kilometer. Målet är att man så småningom ska kunna ta sig hela vägen till Delsbo och Hybo, vilket utgör en sträcka på 54 kilometer. Men under röjningsarbetet som Dellenbanans vänner utfört de senaste veckorna stötte man på problem efter Hedsta. Där låg det plötsligt en hel massa grus rakt över spåret, vilket man naturligtvis måste få bort innan dressinerna släpps på.

Men turen till Hedsta från Vi är behaglig utan backar, helt perfekt för familjen, tycker Sally Persson.

Uthyrningen kommer att ske genom bokningar till Sally, kontaktuppgifter ska finnas på Dellenbanans vänners hemsida, och pojkarna är redo såväl vardagseftermiddagar som helger.

Jenny Strandberg, anställd på Dellenbanans vänner, tycker att det är jättekul att ha fått kontakt med de två unga, blivande entreprenörerna och hon säger att de varit mycket engagerade i att lära sig så mycket som möjligt om dressinverksamheten.

Mer läsning

Annons