Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd företagare kan slippa fängelse - efter fyra år

/

Efter förbudet mot dubbelbestraffning ska mannen få sitt fall prövat i en ny rättegång.

Annons

År 2011 dömdes en företagare i Hudiksvalls kommun för grovt skattebrott, skattebrott och bokföringsbrott. Hudiksvalls tingsrätt konstaterade bland annat att han inte hade betalat arbetsgivaravgifter på tre år och inte upprättat bokföring under fyra års tid.

Efter ett överklagande till hovrätten sänktes straffet från tio till nio månaders fängelse.

Se tv-inslaget: Så jobbar en skattebrottsutredare

Fyra år efter tingsrättens dom – och sex år efter att han åtalats – beviljas nu mannen resning. Högsta domstolen har beslutat att vissa delar av målet ska tas upp på nytt i Hovrätten för nedre Norrland.

– Det innebär att det blir en ny prövning. Hovrätten ska också pröva vilken påföljd han ska ha, säger mannens ombud, advokat Börje Leidhammar.

Resultatet efter hovrättens nya prövning kan bli att mannen slipper fängelsestraffet.

– Det är den mest sannolika utgången, säger Börje Leidhammar.

Bakgrunden är att den juridiska situationen i landet har ändrats när det gäller liknande rättsfall. Det svenska systemet där man kunnat få både skattetillägg och dömas för skattebrott för samma fel, har funnits sedan 1972.

Den formen av dubbel bestraffning var omdiskuterad och efter Högsta domstolens beslut i juni 2013 är det slut med det.

Läs mer: Flera kan slippa åtal om skattebrott

Den som har påförts skattetillägg, så kallad straffskatt, av Skatteverket, får numera inte åtalas för ett skattebrott som gäller samma gärning.

Myndigheterna granskar dessutom gamla fall där domen kan stå i strid med förbudet mot dubbelbestraffning. De domar och beslut det gäller ska ha meddelats efter den 10 februari 2009. Eftersom mannen i Hudiksvalls kommun hade fått skattetillägg innan han åtalades, omfattas han av bestämmelserna.

Advokaten pekar också på att det kan bli aktuellt med skadestånd för den dömdes del, men att det i så fall handlar om en annan process.

Läs också: Dubbelt straffad får resning

Läs också Premiumartikeln: Minns du härvorna i Hälsingland?

Mer läsning

Annons