Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djup tjäle under vägarna

/
  • Vägtrumman vid Glysis är ett ställe där det kan bli översvämning. När vinterns snö tinar kan det bli hårt tryck på trumman.

Tjälen går ner 160 cm under vägarna. Under snön bredvid vägarna finns det nästan ingen tjäle alls. Vattenledningarna kommer att påverkas av rörelserna i marken vid tjällossning.

Annons

I höstas oroades man över att det regnade så mycket och att marken blev mättad av vatten. Sen kom snön och först därefter kom sen kylan. Det blev djup tjäle på mark som plogades och skottades, men bredvid under snön uteblev tjälen.

– Det kommer att bli rörelser i marken i tjällossningen, säger Roland Olsson på Hudiksvalls kommuns va-avdelning. Det kan bli problem med va-ledningarna. Vi vet att tjälen går ner 160 cm under vägarna. det ser vi på vägtrummorna som har frost efter väggarna så långt ner.

– Det är översvämningsrisk vid Ölsund, Långsbo, Björkmo och vid Tamms kanal i Näsviken och vid vägtrumman vid Glysis. I Nordanstig är det risk för högt vatten i Harmångers vattensystem. Om det är högt vatten i havet kan det inte ta emot så mycket smältvatten. Och marken kan ju vara mättad redan efter höstregnet. Vi ska träffas nästa vecka och diskutera vilka risker som finns och hur vi ska förbereda oss, säger Göran Bergsman, säkerhetsansvarig.

Vägverket oroar sig för skador i asfaltbeläggningen i samband med att tjälen går ur jorden och att vägbeläggningen fryser sönder.

– Det går inte att förbereda sig på tjällossningen. Vad vi kan hoppas på är att den inte går fort och att det är ordentligt kallt om nätterna, säger Lennart Helsing, pressansvarig på Vägverket.

Mer läsning

Annons