Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diesel läckte ut i Norrdellen

/

(UPPDATERAD KL 16.20) En mindre volym diesel har läckt ut i Norrdellen, från en båt som står i Movikens båthamn. På fredagen inspekterade kommunens miljöinspektör platsen, tillsammans med personal från räddningstjänsten.

Annons

– Båten har tydligen fått slagsida under våren. En bottenventil har frusit sönder, och när båten har fått slagsida har den tagit in vatten genom en fönsterventil, och har vattenfyllts, berättar miljöskyddsinspektör Chatrin Molin.
På fredagen låg båten till väsentlig del under vatten, omgiven av oljespår, och en kraftig lukt av diesel vilade över båthamnen.
– Enligt en bror till ägaren, som vi träffade på plats, har de försökt få upp båten, men de har misslyckats. Enligt uppgift fanns inte så stora mängder diesel ombord, men det är ju viktigt att få upp båten, säger Chatrin Molin.
Under helgen ska dykare börja med tätningsarbeten, därefter ska båten pumpas fri från vatten, och komma på rätt köl igen.
– Isen fungerar lite grann som läns, och det som ligger på ytan dunstar. Det finns i nuläget inte så mycket som räddningstjänsten kan göra, konstaterar Chatrin Molin.
För räddningstjänsten finns för närvarande inte mycket att göra åt situationen. Isen fungerar delvis som läns, och hindrar dieselspillet att sprida sig.

Mer läsning

Annons