Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det man märker är att folk är så otroligt givmilda och generösa"

/
  • Vid köksbordet sitter Siw och Thony Larsson, Röda Korset, Gerd och Urban Backman, Svenska kyrkan och boendestödjarna Nedal Sayed Youssef och Ann-Katrin Lönnberg.
  • Den här flickan kryper snabbt upp i Gerd Backman och visar upp Imse vimse spindel som hon precis lärt sig.
  • Hon är åtta år och har flytt kriget i Syrien.
  • Här får familjerna fylla i vilka kläder de behöver.

Bland de färgstarka barnteckningarna sticker en bild ut ur mängden. Svarta streck skapar soldater och röda fläckar illustrerar blod. Hon är åtta år och har flytt ett krig. Nu möts hon och hennes familj av vänliga volontärarbetare.

Annons

Vid köksbordet i Mo gamla skola sitter en trygg samling människor. De representerar Svenska kyrkan, Röda Korset och är volontärarbetare.

– Jag tror att det är lite som du sa tidigare Gerd. Att om man har varit i kyrkan, är uppväxt med någon som har haft fadderbarn, har sparat och hjälpt andra. Så har man den grundtanken i botten, att man samlar till de som är fattiga och utsatta. Det är här jag tror att engagemanget har startat och det startar säkert redan när man är ganska ung. Empatin för andra människor och vilja att hjälpa oavsett vem eller vad, säger Thony Larsson.

Läs även: Sverige var oförberett på flyktingkrisen

Siw och Thony Larsson är volontärer från Röda Korset, Gerd och Urban Backman för Svenska kyrkan. Tillsammans är de samordnare för utlämning av kläder till de olika evakueringsboendena i Hudiksvall.

De fascineras av den givmildhet och värme som finns. Över de organisationer som har skapats för att hjälpa till i flyktingkrisen och kassarna med sockar som någon stickat.

– Jag hörde om en på Killingen, hon ville så gärna ha ett nattlinne. Men vi har ju inga nattlinnen för de sliter ju folk ut, så nu har jag en väninna i Matfors som har fått en väldigt fin morgonrock över så den ska jag ta ner till henne, säger Gerd Backman.

– Det man märker är att folk är så otroligt givmilda och generösa. Det är de som är bäst med alltihop, att den stora massan hjälper till och det är jättekul, säger Siw Larsson.

Läs också: Krishjälpen blev vänskap när flyktingarna kom till Järvsö

Människorna som kommer hit har flytt ett krig. Thony Larsson berättar om ett starkt möte med en man som visade upp en bild och sa, "Här står vi tio stycken i samma ålder. Det är bara jag som finns kvar, de andra avled i striden. Då bestämde jag mig för att ta min fru och mina barn och fly".

– När man hör sådant, då får man en stark känsla och det fick vi. Det här händer på riktigt, säger Thony Larsson.

Lika imponerade över de varma krafterna som finns i samhället, lika illa berörda är de av människorna som pratar illa om flyktingarna. De som sprider lögner om att flyktingarna har det bra och åker fina bilar.

– Jag brukar säga, vem här i Sverige skulle sitta och vänta på att någon ska komma och avrätta mig, våldta mig eller min dotter, halshugga oss, förstöra vårt hem och våra anhörigas. Inte sitter väl vi här och väntar, då flyr vi ju, säger Ann-Katrin Lönnberg, boendestödjare.

Läs även: Den farliga färden mot trygghet

Vi står vid barnteckningen som avbildar krigets grymhet, flygplanen som skjuter från luften och soldaterna på marken. Boendestödjaren Nedal Sayed Youssef berättar att familjerna som kommer hit skulle behöva samtalskontakter, för de har märkt att det finns ett behov av att bearbeta krigssåren.

Snön faller ute och när vi möter några av de boende så kastar sig ett av barnen snabbt runt Gerd Backmans hals och skrattar. För familjerna som kommit till Mo gamla skola är dessa personer tillsammans med boendestödjarna tryggheten i en oviss vardag.

Mer läsning

Annons