Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns hjälp att få

Det är inte alltid lätt att söka hjälp om man har blivit utsatt för våld i en nära relation. Kanske känner man skam eller rädsla och vågar inte kontakta polisen eller socialtjänsten. Men det finns även en rad ideella organisationer där man kan få råd och stöd.

Annons

– Det man alltid kan göra är att ta kontakt, säger Charlotte Klötz, ordförande för kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall. Man behöver inte tala om vem man är, man kan berätta vad man vill, från kvinna till kvinna.

Hon tillägger att det både gäller fysisk och psykisk misshandel.

– Man måste inte ha blåmärken för att höra av sig, psykisk misshandel kan vara nog så illa.

Kvinnojouren lyssnar och ger stöd och råd. Charlotte Klötz betonar att man aldrig försöker styra kvinnan att lämna mannen, utan att man försöker stötta så att kvinnorna känner att de fattar ett eget beslut. Det är aldrig enkelt att fatta ett beslut, det finns en massa känslomässiga bindningar och ofta är kvinnorna väldigt lojala, säger Charlotte Klötz.

Men om man har bestämt sig för att lämna mannen kan man även få praktisk hjälp. Kvinnojouren erbjuder att en stödperson följer med till polisen och sjukhuset för att dokumentera eventuella skador. Man har kontakt med en jurist som kan agera som målsägarbiträde och en stödperson följer med vid rättegången om det önskas. Även när det gäller kontakten med socialtjänsten hjälper kvinnojouren till, exempelvis om man behöver hitta en annan lägenhet eller ordna sin ekonomi.

– Behöver de omedelbart skydd så har vi en lägenhet att erbjuda och man kan även ta med barnen. Vi har också bra kontakt med andra kvinnojourer i fall kvinnan behöver lämna orten, säger Charlotte Klötz.

Det finns en rad andra organisationer som erbjuder liknande stöd, till exempel Brottsofferjouren. Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourens Riksförbund, skiljer mellan starka och svaga brottsoffer.

– Det finns de som blir handlingsförlamade trots att de är starka i grunden. Men det finns väldigt mycket hjälp att få, dels kan man ringa oss eller andra ideella organisationer för att få prata igenom det som har hänt, dels kan vi bidra med råd och stöd och lotsa vidare till rätt instans, säger Sven-Erik Alhem.

Har det gått så långt att man behöver skydd kan polisen hjälpa till, även om deras uppgift i första hand är att utreda brott. Det kan handla om att man utfärdar besöksförbud, hjälper kvinnan att få någon form av skyddat boende eller till och med byta identitet.

– Det är ovanligt, men det förekommer, konstaterar Lennart Segerqvist vid Gävleborgspolisens familjevåldsrotel.

Mer läsning

Annons