Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ingen första bymiljöväg

/

Medborgarförslag innebär stora åtaganden för utredning inom tekniska nämnden. Ett förslag som kommit långt är att göra bymiljöväg av Hallstaåsvägen.

Annons

– det här var vår första kandidat att testa som bymiljöväg men det blir för dyrt, säger Annika Huber (S), ordförande för tekniska nämnden.

Två gånger har ärendet skickats på återremiss sedan medborgarförslaget lämnades in till Hudiksvalls kommun i april 2013. Förslagsställaren pekade på att trafiken längs Hallstaåsvägen ökat med bilister från Nordanstig och timmerbilar.

Sedan dess har Tunbylänken öppnat och Byggmax flyttat, så tekniska nämnden valde att göra en trafikmätning innan den satte spaden i marken.

– Trafiken på Hallstaåsvägen har ju nästan halverats och då blir det för dyrt att bygga om den till en bymiljöväg, säger Annika Huber.

I april 2014 åkte det 2 000 fordon per dygn längs vägen varav fyra procent var tung trafik. I april 2015 hade trafiken minskat till 1 200 fordon varav fyra procent var tunga fordon. De genomsnittliga hastigheterna var i stort sett oförändrade och innebär att det sker en del hastighetsöverträdelser konstaterar utredaren.

Nio av tio medborgarförslag gäller gemensamma ytor så som torg och vägar och utreds därför av tekniska nämnden.

– Det är ju fler människor som rör sig ute i det gemensamma och reagerar jämfört med dem som är på en skola eller har åsikter om vården, säger Annika Huber.

Hon konstaterar att medborgarförslagen innebär mycket utredningsarbete för tekniska förvaltningen.

– Men det är ju samtidigt roligt att människor är engagerade, säger Annika Huber.

Mer läsning

Annons