Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir cirkus i Hudiksvall i år – trots förbudet mot cirkusdjur

Både Maximum och Brazil Jack är välkomna till Hudiksvall i år, även om de har djur med sina föreställningar.

Annons

Läs även: Turnéledare: "Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta."

– Det blir cirkus i år, säger Tommy Karlsson, planeringsingenjör vid tekniska kontorets parkavdelning.

Kommunen ska inte upplåta mark åt cirkusar med djur. Det beslutet togs i kommunfullmäktige i november i fjol, efter en motion från Charliene Kiffer (V).

Men de cirkusar som före beslutet har blivit lovade att få komma hit i år, får alltså komma trots förbudet.

Det var en tydlig majoritet i fullmäktige som röstade igenom stoppet mot cirkusdjur, 35 ja-röster mot 16 nej.

Förbudet överklagades snabbt av oppositionsrådet Jonas Holm (M).

Han anser att förbudet strider mot ordningslagen och även att det missgynnar cirkusar med djur till förmån för cirkusar utan djur. Det finns också redan lagar som förbjuder vissa djur på cirkus, och de lagarna räcker, enligt Jonas Holm.

– Jag tycker att det är en principiell grej. Man måste kunna få ha djur på cirkus, men inte de större exotiska djuren. Det är för barnens skull, säger han.

– Jag värnar i allra högsta grad djuren.

Läs även: Hudiksvall stoppar cirkusar med levande djur

Just nu pågår en skriftväxling mellan parterna och det går inte att säga när Förvaltningsrätten kan tänkas komma med en dom i målet.

Kommunen har svarat att de är fria att sätta upp regler på sin mark och i sina fastigheter, regler som sedan gäller för alla. Det kan handla om till exempel rökförbud, eller som i det här fallet om djur som används i kommersiellt syfte.

När det gäller ordningslagen, så betraktas cirkusar som allmänna sammankomster vilket ger ett starkare skydd än det som kallas offentliga tillställningar. Staten anser att cirkuskonsten är en gammal kulturform som är viktig att bevara.

Allmänna sammankomster är till exempel demonstrationer och teaterföreställningar. Idrottstävlingar och marknader är exempel på offentliga tillställningar.

Men kommunen argumenterar bland annat att synen på djurens rättigheter har förändrats under åren och att Förvaltningsrätten måste överväga om det är cirkusarnas inslag med djur som ordningslagen ska värna.

Läs även: Cirkusens djur går först

Sammanfattningsvis anser kommunen att förbudet varken gynnar eller missgynnar någon enskild företagare i cirkusbranschen. Förbudet gäller alla cirkusar.

I sin motion motiverar Charliene Kiffer (V) förbudet med att cirkusdjurens naturliga behov inte kan tillgodoses, även om den bästa viljan finns. För djuren på cirkus består livet till stor del av långa transporter och trånga utrymmen.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här!

Mer läsning

Annons