Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är killarna som gjort fel"

/

Bilder på internet försvinner aldrig, men bilderna på lättklädda eller nakna Hudiktjejer kommer så småningom att försvinna i mängden av nakenbilder på internet, det säger Olga Persson som är förbundssekreterare på Sveriges Kvinno- och Tjejjourers riksförbund.

Annons

- De här tjejerna som har drabbats måste acceptera att bilden kommer att finnas för alltid. Men tjejerna kan få tröst i att internet svämmar över av nakenbilder och bilder på lättklädda tjejer. Bilderna i den här mappen kommer så småningom att försvinna i mängden. Den här mappen kommer att glömmas bort så småningom, säger Olga Persson, förbundssekreterare på kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR.

Hon säger också att även om hon förstår att detta är fruktansvärt jobbigt för de tjejer som drabbas, så tror hon inte att det kommer att leda till negativa saker för dem i framtiden, när de har blivit vuxna.

Olga Persson blir inte förvånad när hon får höra att en del elever har uttryckt att tjejerna får skylla sig själva att bilderna sprids, när de själv har skickat en bild till pojkvännen.

- Ofta är det tjejen som får bära skulden och som får dåligt rykte. Då är det de vuxnas ansvar att vända diskussionen mot förövarna. Det är killarna som gjort fel, och det är de som måste ta ansvar för vad de gjort, säger Olga Persson.

Hon säger att det nu är viktigt att skolorna tar chansen att lyfta frågan till diskussion med eleverna, och att skolan ser till att de tjejer som drabbats verkligen får det stöd de behöver.

Mer läsning

Annons