Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den klass som slänger minst vinner

/
  • Klasserna på Skolbyn tävlar om vem som slänger minst mat varje vecka. Fredrik Nordenståhl, tolv år, och Noah Edh, elva år, gör rent sina tallrikar och låter resterna åka ner i de gröna hinkarna, vars innehålls sedan ska vägas.
  • Det var femteklassaren Lina Herranen, längst till höger, som kom med idén att försöka minska matsvinnet på skolan genom att köra en tävling klasserna emellan.
  • Eleverna verkar ta tävlingen på stort allvar – det är väldigt lite matrester i de gröna hinkarna.

Det slängs för mycket mat i skolan, tyckte elvaåriga Lina Herranen. Så nu har årskurs 5 på Skolbyn startat en tävling. Den klass som slänger minst mat varje vecka vinner ett pris.

Annons

När hon lade fram sin idé om en tävling för klassen startade man ett "matprojekt", som Lina Herranen fick vara projektledare för.

– Att slänga mycket mat är inte bra för miljön, säger Linas klasskompis Ella Eriksson, elva år.

Tillsammans har klassen läst på om matsvinn och miljö, bestämt hur tävlingen ska genomföras i praktiken och vilka regler som ska gälla.

– Varje klass har en hink i matsalen där de slänger den mat de inte ätit upp. När hela klassen ätit färdigt väger några kontrollelever från vår klass den maten. På fredagen slår man ihop allt och den klass som har slängt minst vinner, säger Lina Herranen.

Potatisskal, citronskal, servetter, äppelskrutt, kycklingben och apelsinskal vägs inte.

– Jag har sagt till alla elever att de ska äta sig mätta och inte ta mindre mat för att klassen ska vinna, säger läraren Niklas Arvidsson.

I måndags sjösattes projektet på Skolbyn och ska nu pågå varje vecka fram till jul. Vinsterna kommer att variera, men första veckan är det ett presentkort på fika till hela den vinnande klassen.

Rose-Marie Sundberg, "mattant" på skolan sedan många år, tycker att det är ett riktigt bra projekt som femman dragit igång.

– Barnen får en tankeställare. De har väl aldrig tidigare tänkt på hur mycket mat som faktiskt kastas varje dag, säger hon.

Mer läsning

Annons