Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delsbo kyrkogård ska lysas upp

Entrén vid Delsbo kyrka ska byggas om, för att funktionshindrade lättare ska kunna ta sig in. Arbetet ligger ute på upphandling, och tillstånden är klara. Men nu ligger ännu en tillståndsansökan hos länsstyrelsen, med önskemål om att få lysa upp kyrkogården.

Annons

– När vi ändå ska göra markarbeten vid entrén tyckte vi att vi lika gärna kunde försöka göra allt på samma gång. Det är dålig belysning på gamla kyrkogården, och det verkar väl inte vara omöjligt för oss att få tillståndet. Det blir så kallade pollare, ungefär en meter höga, med lampor som ger belysning både uppåt och nedåt i allén, berättar kyrkogårdsföreständare Lars Grunnesjö.

Vid entrén ska marken höjas, så att trappstegen upp till kyrkan försvinner. Församlingen har budgeterat 360 000 kronor för insatsen, varav stiftet bidrar med runt 140 000 kronor. Markarbeten, fundament och utrustning för belysningen beräknas kosta ungefär 150 000 kronor. Utöver belysningen i allén ska två belysningspunkter sättas på vägen mot gravkapellet.

Församlingen har också problem med duvor som bor i klockstapeln, invid själva klockonrna. De smutsar ned, och nu söker församlingen också tillstånd att få sätta upp nät för att förhindra bobyggen i stapeln.

Mer läsning

Annons