Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellenkultur erbjuder gemenskap i Tingshuset

/

I tre veckor har Tingshuset i Delsbo haft öppet ett par timmar varje vardag för de asylsökande som bor på Svanbacken.

Annons

– Det var ett upprop från Röda Korset och Migrationsverket i Delsbo. De behövde något att göra på Svanbacken, säger Anette Spjutsvik som är verksamhetsansvarig i föreningen Dellenkultur.

Hon är en av initiativtagarna till att erbjuda de asylsökande en möjlighet att ägna sig åt handarbete, matlagning och att lära sig svenska.

– Jag fick ett mejl och bestämde jag mig bara för att köra. De har ju inga egna saker, säger Anette Spjutsvik.

Just nu är 170 personer inskrivna på Svanbacken. Anette Spjutsvik tror att det Dellenkultur gör för dem är något hon själv hade uppskattat om hon varit i samma situation.

– Vad skulle jag vilja göra om jag var flykting? Jag skulle vilja göra saker till mig själv och laga mat från mitt hemland, säger Anette Spjutsvik.

Migrationsverket står för kostnaderna för inköp av material och hyran för lokalen. De första dagarna kom ingen alls, men nu kommer ungefär tio personer till Tingshuset varje för att sticka, sy, laga mat eller måla. Hittills har 26 personer skrivit in sig.

Vid ett bord sitter Abdulghai Abdirahim Hussein och trär i ny tråd i symaskinen.

– Jag syr in min frus jacka, den är för stor för henne, berättar han.

Precis som de andra som kommit från Svanbacken har han gått till Tingshuset. Busskorten de fått kan bara användas till tio resor och de är redan förbrukade.

Anette Spjutsvik har räknat på kostnaderna för busskort, för de 150 vuxna som just nu bor på Svanbacken skulle det kosta 18 000 kronor i månaden om de skulle ta bussen varje dag.

– Så man förstår ju att det är något som drar när de går hela vägen hit, säger hon.

Mer läsning

Annons