Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellenbanans vänner chockade över kommunens förslag: "Dålig stil att inte kontakta oss innan"

/
  • Föreningen Dellenbanans vänner är upprörda över kommunens förslag att helt riva viadukten i Delsbo.

Kommunen föreslår rivning av viadukten i Delsbo. Något som både förvånar och upprör föreningen Dellenbanans vänner.
– Att inte diskutera med oss innan är osjysst, säger Sigurd Melin.

Annons

Läs mer: Kommunen sätter ned foten – viadukten i Delsbo ska bort

Den skrivelse som kommunen kan komma att lämna in till Transportstyrelsen talar för en rivning av viadukten i Delsbo. I förslaget framkommer det att kommunen ska söka pengar för att lyfta bort bron. För Dellenbanans vänners ordförande Sigurd Melin kom nyheten som en chock.

– Vi fick läsa i tidningen om det här, och man kan lugnt säga att vi blev överraskade. Det är dålig stil att inte kontakta oss innan man tar ett sådant beslut, säger han.

Senast i juli hölls ett möte med kommunen där viaduktens vara eller icke vara diskuterades, berättar Sigurd Melin. Från Dellenbanans vänners sida gick man från sammanträdet i tron om att inget beslut skulle tas förrän man kunde mötas i frågan.

– Vi är förvånade. På grund av de motsatta uppfattningarna kunde man inte då ta ställning, säger ordföranden.

Något som går att ifrågasätta är kommunens syn på tågtrafiken, menar Sigurd Melin. De tycks inte dela uppfattningen om vilken kommersiell tågtrafik som finns på Dellenbanan.

– Det vi bedriver är näringslivsverksamhet. Vi är ideell förening, men också ett turistföretag, där vi byggt upp verksamhet under 15 års tid, säger Sigurd Melin.

Läs mer: Låt oss diskutera Dellenbanan sakligt

Han beskriver dressinåkningen som en av de absolut viktigaste turistmagneterna i Delsbo. Besökare kommer från hela landet, vilket gynnar företagare på hela orten, menar Sigurd Melin. I stället för rivning hade föreningen hellre sett andra lösningar. Till exempel en enskild gångtunnel intill viadukten, avsedd enbart för gång- och cykelvägstrafik. Det finns också ett förslag om att dra en vägstump mellan Stationsgatan och riksväg 84, rakt över järnvägen.

– Byggde man den skulle man lätt kunna komma ut på 84:an och utan att köra på de smalare gatorna intill.

Att istället kapa banan rätt av kan få stora konsekvenser både för dressinåkning, rälsbussturer och turismen i stort.

– Det blir ett avbräck. Att begränsa och ha verksamheten på två olika ställen blir både dyrt och komplicerat. Dessutom blir en kortare sträcka betydligt mindre intressant för de som kommer, säger Sigurd Melin.

Avtalet med Trafikverket, som kommunen nu vill att man river upp, sträcker sig ett antal år framåt.

– Då är det osjysst att bryta det avtalet tycker jag. Om kommunen nu vill ha entreprenörskap och folk som satsar på företagande kan man inte samtidigt slå undan fötterna på de som gör det, säger Sigurd Melin.

Nu ska förslaget tas upp i kommunstyrelsen. Föreningen vill framöver ha en dialog med kommunen innan ett slutgiltigt beslut tas.

– Det är så många negativa aspekter för vår del att det borde läggas i vågskålen mot att få fri höjd i viadukten, säger Sigurd Melin.

Läs mer: "Satsa på Delsbo – ta bort viadukten"

Mer läsning

Annons