Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellenbanans dag firades med världsrekord

/

Skulle de lyckas? Det var den stora frågan i söndags, när teknikelever från Bromangymnasiet i samband med Dellenbanans dag försökte sätta världsrekord för energisnåla persontransporter.

Annons

Det är åtta killar från Bromangymnasiet som har byggt det energisnåla fordonet med namnet ECQ som drivs av två 12-voltsbatterier. Sigurd Melin, ordförande i järnvägsföreningen Dellenbanans vänner, berättar att man för ett antal år sedan hade en tävling för energisnåla obemannade fordon. Då gällde det att köra så långt som möjligt på ett ficklampsbatteri. Vinnaren lyckades köra 11 kilometer. Men nu skulle det bli fordon med förare. Bromangymnasiet kontaktades och teknikelever med designinriktning nappade på idén.

Något officiellt världsrekord för energisnåla persontransporter finns egentligen inte. Enda rekordet som hittades var en spårvagn med en förbrukning på 70 wattimmar per personkilometer. Och det är väldigt energisnålt, berättar Sigurd Melin.

Och dagens resultat blev: 10,1 wattimmar per personkilometer – ett nytt rekord.

– Det var bättre än väntat, säger en mycket nöjd Sigurd Melin.

Han tillägger att tanken är det ska bli en årligen återkommande tävling. Och rekordet går att slå, är han övertygad om. Nu återstår att se om Guinness rekordboken acceptera rekordet.

Mer läsning

Annons