Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellbor upprörda över Sjuvallsleden

/

Skidintresserade dellbor är upprörda över att kommunen inte längre vill hålla Sjuvallsleden öppen vintertid.

Annons

– Det är bara att lägga ner skidspåret på Sjuvallsleden om vi inte får några pengar från kommunen. Vi lägger redan ner massor med ideellt arbete i dag för att hålla spåret öppet, säger Jerker Sundin, ungdomsledare för skidsektionen i Delsbo IF.

Hudiksvalls tekniska nämnd har beslutat att dra in bidraget på 75000 kronor som gått till Delsbo IF för att hålla Sjuvallsleden öppen för skidåkare vintertid. Föreningen har önskat mer pengar för sitt arbete, i stället blir nu bidraget indraget helt och hållet.

– Spåret är för lite utnyttjat, säger Uno Jonsson (S) ordförande i tekniska nämnden. Vi har gjort mätningar som visar detta.

Mellan 6 mars och 24 mars under vardagarna så åkte i genomsnitt 9 personer skidor på Sjuvallsleden, under helgerna så åkte i genomsnitt 24 personer per dag.

– Man har mätt vid fel tidpunkt. Under jul- och nyårshelgen så åkte över 50 personer i spåret, säger Vidar Nilsson som skött spåret åt Delsbo IF de senaste åren. Lärare på skidgymnasium har sagt att så fint spår har man inte åt sina elever. Vi har lyckats få bukt med skoteråkarna som förstört spåret och kostnaden för att hålla Sjuvallsleden öppen är betydligt mer än 75000 kronor. Det ligger massor med ideellt arbete bakom att spåret är så bra. Visst kan man jobba lite ideellt men inte hur mycket som helst.

Jerker Sundin har blivit kontaktad av dellbor som gråter över att spåret försvinner. Delsbo känner sig åsidosatt av kommunen.

– Det är uppror i Delsbo över Sjuvallsleden, säger Jerker Sundin. Vi i föreningen vill ha ett möte med kommunen där vi får diskutera igenom Sjuvallsledens framtid. Läkarna här i Delsbo rekommenderar patienter att åka spåret för hälsans skull och på vintern är det aktiviteter i stugorna efter spåret. Det är väldigt sällsynt i dag att det finns fina smala skidspår som går genom skogsterräng.

Mer läsning

Annons