Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellbo mentor åt afghansk överste

/

Major Pär Engholm från Delsbo flyger snart tillbaka till den svenska kontingenten i Mazar-e-Sharif i Afghanistan. Han är mentor åt en överste i afghanska arméns 209:de kår Shaheen (falken).

Annons

–Vårt uppdrag i Afghanistan gör skillnad. Den afghanska armén är bra på flera saker, bland annat att agera snabbt men sämre på att planera för personal och försörjning i armén på lång sikt. Min roll är att stötta personalavdelningen åt den afghanska armén och planera framåt. Jag är mentor och rådgivare åt en afghansk överste, berättar Pär Engholm.

Han kommer från Delsbo och är major i reserven. Han är han utbildad personalvetare vid Uppsala universitet. Att vara officer och samtidigt personalvetare ger honom kunskaper som han har användning för i uppdraget i Mazar-e-Sharif. I maj är uppdraget slut. Nu har han varit hemma på permission i Delsbo. Nästa vecka är han på plats i den internationella campen Mike Spann, som är förlagd i utkanten av en afghansk arméförläggning. Den ligger en dryg mil från den svenska förläggningen.

Pär Engholms uppdrag är att ingå i OMLT (Operative Mentor and Liason Team) i Mazar-e-Sharif. Där arbetar han tillsammans med amerikaner, norrmän, finnar, kroater,makedonier, albaner och tyskar för att stödja och utveckla den afghanska armén. Totalt bidrar 42 länder med trupp till ett fredligare Afghanistan.

Han tycker att de svenska soldaterna i Afghanistan har en öppen och medveten attityd under uppdraget. De respekterar andra kulturer och är samtidigt medvetna om riskerna att åka iväg på uppdraget.

Förra veckan dödades två svenska soldater i Afghanistan. Hur är ni förberedda på att något sådant kan hända?

–Vi som åker dit på uppdrag vet att man kan bli dödad, säger Pär Engholm. Svenskarna befinner sig i norra delen av Afghanistan som är lugnare än i södra delen. Danskarna håller till i södra delen av. Där är det mer stridigheter, och ett 30-tal danskar har dödats.

Mer läsning

Annons