Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om hanteringen av stormen Dagmar

Stormen Dagmar och felparkeringsavgifter var några av frågorna som ledamöterna i Hudiksvalls kommunfullmäktige diskuterade på måndagens sammanträde.

Annons

Anledningen till att Dagmar diskuterades var egentligen krisledningsplanen för åren 2011 till 2014 som stod på dagordningen. Bakgrunden är att kommuner och landsting för varje ny mandatperiod ska fastställa en plan för hur de ska hantera extraordinära händelser. Nu har planen uppdaterats och ledamöter var också eniga om att krisledningsplanen ska godkännas.

– Jag har inga invändningar mot den uppdaterade planen. Men det är väldigt viktigt att vi faktiskt följer den här. Vi måste ta det på största allvar, sade Daniel Pettersson (V) och tillade:

– När jag var uppe på natten och såg mina takpannor flyga iväg trodde jag att krisledningsnämnden snart skulle sättas in. Men den kom inte att kallas in.

Han menar att det var tur att vädret var förhållandevis gynnsamt och att man hade haft ett helt annat läge om det hade varit kallare, med tanke på hur många som var utan el.

Sedan gick kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt upp i talarstolen.

– Det är jag som var ansvarig. Jag hade fullt förtroende för våra tjänstemän som jobbade med frågorna. Det inträffade inga olyckor under de aktuella dagarna.

Ett annat ämne som engagerade ledamöterna var felparkeringsavgifterna. När Hudiksvalls kommun införde gratis parkering beslutades det även om bötesbelopp. Nu vill majoriteten ta bort bötesbeloppet på 250 kronor och ha samma belopp, 500 kronor, för alla förseelser. Enda undantaget är när man parkerar på en handikapparkering utan att ha tillstånd. Det kostar 1 000 kronor och det är också rimligt, var alla ledamöterna överens om.

Oenighet rådde det däremot om förslaget att alla andra förseelser ska kosta 500 kronor. Tekniska nämndens ordförande Håkan Rönström (M) förklarade att det handlar om att renodla beloppen och att det skulle underlätta för parkeringsvakterna.

Uno Jonsson (S) föreslog i stället att det skulle kosta 250 kronor om parkeringstiden överskridits.

– Att stå fem minuter för länge eller att stå på ett övergångsställe, det ska kosta lika mycket. Jag förstår inte att ni tycker att det är rättvist, sade han riktat till majoriteten.

Ärendet gick till votering och slutade med 26 ja-röster och 25 nej-röster för majoritetens förslag.

Mer läsning

Annons