Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vittar om hur samhället svek

/

Ekonomisk ersättning till dem som utsatts för övergrepp och vanvård i den sociala barn- och ungdomsvården ska utredas, det beslutade regeringen i januari. Utredningen får lite mindre än ett år på sig.

Annons

Ett delbetänkande i Utredningen om vanvård i den sociala barnavården presenterades i januari. Utredningen kommer när den är klar 2011 att omfatta över 1 000 personer. Delbetänkandet är en rapport i bokform där 404 personer har intervjuats om sina upplevelser i samhällets vård. Den äldsta var 86 år, den yngsta 21 år.

Av de 404 personer som intervjuats hittills, har alla berättat om försummelse och eller övergrepp i fosterhem och institutioner.

Nio av tio intervjuade vittnar om försummelse, nästan lika många har fått sin integritet kränkt. Hälften av de intervjuade har blivit drabbade av fysiskt våld med tillhygge, medan tre av fyra utsatts för annat fysiskt våld.

Bland kvinnorna har två tredjedelar, 61 procent, utsatts för sexuella övergrepp, medan två av fem män, 42 procent, utsatts.

Utredningen visar på ett mönster som upprepas i studier gjorda i andra länder. De placerade barnen har i de flesta fall varit avskurna från andra vuxna, och varit maktlösa i förhållande till fosterföräldrar och institutionspersonal.

Det har sällan betytt konsekvenser för förövarna att förgripa sig på samhällsvårdade barn, eftersom få förövare har lagförts.

Det är medias avslöjanden – inte tillsynsmyndigheters – som gjort det politiskt nödvändigt att granska berättelser om vanvård i samhällets tjänst.

Vanvården i barndomen har satt spår i vuxenlivet. Många berättar om en bestående känsla av att vara utanför, att inte duga och av att inte passa in.

Flera intervjuade har berättat om känslor av skuld och skam som följt dem genom livet. Var fjärde har eller har haft självmordstankar.

De som vittnat har bland annat krävt en offentlig ursäkt och ekonomisk kompensation. Till följd av detta beslutade regeringen om en ny utredning för att utreda hur offren kunde kompenseras.

Huvudsyftet med den är att det fortsatta arbetet leder fram till åtgärder som innebär en upprättelse för dem som drabbats av vanvård. Utredningen ska vara klar i slutet av 2011

Mer läsning

Annons