Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De var flyktingbarn för 25 år sedan – här berättar de hur det var att börja om i ett nytt land

/

För 25 år sedan kom syskonen Trifa och Truska Chireh som flyktingar till Hudiksvall med sin familj. När de ser dagens flyktingström minns de sin egen flykt till ett tryggare liv.

Annons

De hade varit på flykt från Iran i två år. Föräldrarna var politiskt aktiva och kurder.

– Den flyktingkatastrof vi har i dag väcker känslor inom mig och flera hemska minnen kommer tillbaka. Det är mycket prat om vad flyktingarna kostar när de kommer hit, men få tänker på vad de kommer att bidra med i framtiden, säger Trifa Chireh.

Familjen flydde från Iran via dåvarande Sovjetunionen, där de satt i fängelse en tid, ofta var hungriga och saknade pengar. Via flyktingmottagningen i Sverige kom de till slut till Hudiksvall.

– Jag minns inte så mycket från första tiden i Hudiksvall. Vi hade gått igenom så mycket under de två åren vi var på flykt och nu plötsligt var allt normalt. Vi var trygga i Hudiksvall, men vi hade ändå allt hemskt vi upplevt med oss hela tiden, säger Trifa Chireh.

I Iran levde familjen som medelklass. Under flykten fick de ibland leta mat bland sopor. Nu hade de bostad och Truska och Trifa hade börjat skolan.

– Vi fick börja om från noll och skapa ett nytt liv. Vi hade inget med oss från Iran. Här fick vi chansen, säger Trifa Chireh.

Hon minns tiden i Hudiksvall som fantastiskt bra. Men Trifa var hatisk mot vuxenvärlden som hade utsatt henne och familjen för allt lidande. Det tog många år för henne att bearbeta det.

Som Trifa Chireh minns så var det tre barn på Västra skolan med invandrarbakgrund 1991.

– Vi fick mycket hjälp. David Davies som jobbade åt kommunen var en engagerad person som gav oss självkänslan tillbaka.

David Davies bad folk skänka vintersportutrustning till kommunen så att de nyanlända barnen skulle lära sig att åka skidor. Skidutrustning hade ofta de nyanlända familjerna inte råd med. Nu kunde de komma tillbaka från skolloven och ha gjort samma sak som alla andra svenskar.

– Flyktingar kan få medborgarskap, lägenhet och mycket annat, men får man inte lära sig samhället och integreras så blir det svårt, säger Trifa Chireh.

Truska Chireh har samma uppfattning.

– Det gäller att lära sig språket och få ett svenskt perspektiv helt enkelt och David Davies gav oss det, säger hon.

Efter gymnasiet började Trifa en utbildning till journalist på Jakobsbergs folkhögskola. Där hade hon Janne Josefsson som lärare.

– Han anställde mig på SVT för att göra programmet Fittja Paradiso.

Efter det blev det fem år utomlands i Thailand och Grekland där Trifa Chireh jobbade som mäklare.

När hon återvände till Sverige läste hon nationalekonomi och jobbar nu på Skandia i Stockholm.

Trifa har själv två barn och hon tänker på hur det skulle vara att ta samma beslut som hennes föräldrar en gång tog i Iran.

– Vilket mod de hade den gången.

Truska Chireh har inte varit tillbaka till Hudiksvall sedan hon flyttade när hon var 19 år.

– Jag är ändå tacksam till den bra start vi fick där, säger hon.

Truska har nyligen flyttat till en annan stadsdel i Stockholm.

– Den korta flytten skapade ändå lite oro och funderingar på om det skulle bli bra. Ändå är det ju ingenting jämfört med att fly från ett land och lämna allt.

Truska Chireh jobbar i dag som lärare i Sundbyberg.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons