Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De slogs om eleverna

/
  • Jytte Guteland och Niklas Wykman är politiska motståndare, men försöker skilja på sak och person.
  • Richard Schleenvoigt och Anders Snäll arrangerade debatten, i aulan på Bromangymnasiet.

I måndags startade valrörelsen på Bromangymnasiet.
Det blev en hård kamp mellan blocken om förstagångsväljarna.
Bakom arrangemanget stod sistaårseleverna Richard Schleenvoigt och Anders Snäll.

Annons

När Richard Schleenvoigt och Anders Snäll blev politiskt aktiva såg de en möjlighet att kombinera nytta med nöje. Därför var en politisk debatt ett självklart val inför deras projektarbete, under sista året på gymnasiet.

Trots att de är vänner, tillhör de två olika ungdomsförbund. Richard Schleenvoigt är vice ordförande i MUF:s Hudiksvallskrets, medan Anders Snäll är kassör i det lokala SSU-sällskapet.

– Det visar att man faktiskt kan vara vänner oavsett politisk uppfattning, säger Anders Snäll.

Måndagens debatt var en rivstart för ungdomsförbundsordförandena Jytte Guteland (S) och Niklas Wykman (M). Följande månader kommer de att stå öga mot öga i en otalig mängd debatter, allt för att väcka intresse och engagemang inför höstens val.

– Det är extra roligt att debattera inför elever. Den generation som lämnar gymnasiet i år är extra stor och vill man att de ska vara med och bestämma måste vi också ge makten till dem, säger Jytte Guteland, SSU-ordförande.

Valets stora fråga kommer att vara arbetslösheten, och i synnerhet ungdomsarbetslösheten. Det är båda förbundsordförandena överens om. Lösningarna skiljer sig däremot mellan partierna. Något som stod helt klart under diskussionen.

– Det är viktigt att uppmärksamma och klargöra skillnaderna mellan vår politik, kommenterar Niklas Wykman, MUF-ordförande.

Mer läsning

Annons