Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig jaga på jobbet

/
  • Naturskyddsföreningen tror att Jägarlobbyn har påverkat riksdagen i beslutet om vargjakten.

Jägareförbundet lär riksdagspolitikerna att jaga i riksdagshusets källare.

Naturskyddsföreningen är starkt kritiska och kallar det för lobbyverksamhet.

Men de Hälsingepolitiker som deltagit försvarar utbildningen.

Annons

– Det här är ett stolpskott av Naturskyddsföreningen, säger Sven Bergström (C), riksdagsledamot från Forsa.

Enligt Aftonbladet och tv-programmet Agenda erbjuder riksdagens Jaktklubb sina medlemmar kurser för jägarexamen. Undervisning som arrangeras av Jägareförbundet, i riksdagens lokaler.

Det har fått Naturskyddsföreningen att sparka bakut och anklaga förbundet för lobbyism.

– Det är osmakligt att jägarlobbyn trängt in sig i källaren under riksdagen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, till Aftonbladet.

Enligt honom finns det ett klart samband med att riksdagsledamöterna får lära sig att jaga av förbundet och besluten i rovdjurspolitiken.

Över hälften av Hälsingepolitikerna i riksdagen har deltagit i kurserna. Men att det skulle vara en lobbyverksamhet håller de inte med om.

– Det är orättfärdigt att påstå det om en godkänd jägareutbildning. Det handlar inte om att lära sig skjuta vargar, säger Margareta B Kjellin (M), Hudiksvall.

Också Sven Bergström är tveksam till Mikael Karlssons uttalande. Som medlem i både riksdagens Jaktklubb, vars skyttelokaler utbildningarna hållits i, och Naturskyddsföreningen tycker han att det är oseriöst att anklaga riksdagsledamöter att falla för lobbyism.

– Det finns många andra intresseklubbar i riksdagen, till exempel om idrott. Då kan de lika gärna anklagas för att lobba för folkhälsan, men det är kanske mer rumsrent? säger han.

Mer läsning

Annons