Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar när andra har semester

/
  • Tilda Engstrand ägnar sommaren åt att sälja jordgubbar åt förbipasserande semesterfirare.
  • Maria Dahlberg sommarjobbar ända fram till september.
  • Semester är inget som lockar busschaufförerna Nils-Olov Zetterblad och Örjan Oppgård.
  • Tilda Engstrand ägnar sommaren åt att sälja jordgubbar åt förbipasserande semesterfirare.

En genomsnittlig vecka i juli har två miljoner svenskar semester. Men att vara ledig på sommaren är inte självklart för alla.

Annons

I juli fylls stränder, sommarstugor och campingplatser med semestrande svenskar. Månaden är den överlägset mest populära att vara ledig på men det är inte alla som vill eller kan ha sommarledigt.

– Det är inte alltid så kul att stå här när man vet att alla andra är på stranden, säger Tilda Engstrand.

Hon står utanför en matbutik i Hudiksvall och säljer jordgubbar till förbipasserande. Hur länge hon ska jobba är inte bestämt – det beror på hur länge bärsäsongen pågår. Dock arbetar hon bara halvdagar och är ledig tre dagar i veckan så hon tycker ändå att hon har ett ganska bra sommarschema.

För att riktigt hinna varva ner rekommenderar forskare minst tre veckors sammanhängande semester. Det är inte aktuellt för Maria Dahlberg som just flyttat hemifrån och behöver pengar för att kunna försörja sig själv. Hon arbetar med att snygga upp rondeller, centrifuger och andra kommunala grönområden och planerar att jobba hela sommaren.

Ska du vara ledig någonting i höst i stället?

– Nej, om jag får ett annat jobb så hoppar jag direkt på det.

Att resa är en populär semestersyssla. På centralstationen i Hudiksvall kryssar ungdomar med stora ryggsäckar, föräldrar släpandes på barn och rullväskor och en och annan utländsk turist. Tack vare busschaufförerna Nils-Olov Zetterblad och Örjan Oppgård kan de ta sig runt.

– Vi tycker om att jobba på sommaren. Det är oftast fint väder vilket betyder bra körningar och lätt att hålla tiderna, säger de.

Nils-Olov Zetterblad har egen firma så för honom är det viktigt att arbeta när tillfälle bjuds. Som nu när han kör ersättningsbussar mellan Hudiksvall och Sundsvall.

Tar du ingen semester alls?

– Jo, någon dag då och då. Annars skulle jag väl inte ha frun kvar, säger Nils-Olov Zetterblad.

Mer läsning

Annons