Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hoppas på nytt förtroende

/
  • Skolan tas inte upp i Daniel Pettersons och Sven-Åke Thoresens program. Inför valet 2006 lovade Socialdemokraterna att arbeta för bibehållen skolstruktur – men två kommunala skolor har lagts ned.
- Om många väljer friskolor så måste vi lägga ner kommunala skolor, säger Daniel Pettersson.

Sven-Åke Thoresen (S) och Daniel Pettersson (V) tror att de kommer att få makten i ytterligare fyra år.

De går till val med ett program som fokuserar på sex områden.

Annons

Samarbetet är ett givande och tagande, säger Daniel Pettersson från Vänsterpartiet, som har sex mandat i kommunfullmäktige. Sven-Åke Thoresens Socialdemokraterna har 20 mandat, vilket gör att de tillsammans har övertaget.

- Vi bemöts med respekt. Men det vore fel om vi tror att vi ska ha precis lika mycket att säga till om, säger Daniel Pettersson om de tre mandatperioder de nu har bakom sig.

I partiernas gemensamma valplattform ryms frågor om välfärd, ekonomi, miljö, arbetsmarknad, ungdomar och Kattvikskajen.

De anser att det är viktigt med valfrihet i välfärden, men inte valfrihet i bemärkelsen att brukaren ska kunna välja på en kommunal och en privat aktör som utförare. I stället handlar det om att exempelvis ge omsorgstagare inflytande över innehållet i sina insatser. För att de som vill ska kunna bo kvar hemma vill partierna satsa pengar på att bygga hissar i allmännyttan.

- Det innebär ett antal miljoner kronor, och de resurserna har vi i budgeten som vi har lagt, säger Sven-Åke Thoresen och understryker att valprogrammet inte är någon ofinansierad löfteskarusell.

Nej till uranbrytning och fortsatt utveckling som ekokommun är viljeriktningar på miljöområdet.

Partierna vill också bygga samman och bygga ut kommunens cykelleder. Det finns inte resurser för att klara hela utbyggnaden under mandatperioden, utan S och V ser det som ett långsiktigt arbete som kan påbörjas.

Fortsatt utveckling för nyföretagande och flera insatser för att dämpa effekterna av arbetslösheten hör till viktiga arbetsmarknadsfrågor.

För kommunens unga vill partierna skapa fler mindre lägenheter som möjliggör en flytt hemifrån.

Fritidsgårdarnas öppettider är också en punkt som tas upp i programmet.

Kattvikskajen ska bli ett område med lägenheter, äldreboende och hotell enligt partiernas vision.

Sven-Åke Thoresen påminner om att det finns ett kommunfullmäktigebeslut om ett badhus på Kattvikskajen. Badhusbygget var ett löfte redan i valrörelsen 2006, men så kom finanskrisen. Årets valprogram ger inga klara besked om när skopan sätts i marken, men kajen ska i vart fall förstärkas så att den klarar tyngre bebyggelse.

- Hade vi byggt badhuset under krisen så hade Hudiksvalls befolkning haft en större betalningsbörda än de har i dag, säger Daniel Pettersson.

Mer läsning

Annons