Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De cyklade 500 mil till Gibraltar

/
  • Barndomsvännerna Karl Holmberg och Ylva Carlsson, från Norrbo, kom hem till Sverige med flyg från Malaga, Spanien, den 28 november. Nu berättar de om cykelturen på 500 mil, från Sverige ner till Gibraltar på Spaniens sydspets.
  • Karl Holmberg och Ylva Carlsson, Norrbo, visar upp cykelrutten de tog, från Falkenberg i Sverige till Gibraltar, beläget på Spaniens sydspets. De cyklade 500 mil på fyra månader.
  • Äntligen framme vid målet i Gibraltar – beläget på Spaniens sydspets – den 20 november i år.Foto: Isak Stomberg
  • Serpentinvägsklättring i Murcia, en provins i sydöstra Spanien. Foto: Karl Holmberg
  • Europas längsta cykeltunnel i Frankrike, som är belägen norr om staden Lyon. Foto: Karl Holmberg
  • En av Karls och Ylvas första punkteringar i södra Gylland, Danmark, strax före tyska gränsen. Det skulle komma att bli 20 stycken totalt.Foto: Ylva Carlsson

Den 24 juli satte de sig på varsin cykel i Falkenberg. Drygt fyra månader, 500 mil och 20 punkteringar senare, var barndomsvännerna Karl Holmberg och Ylva Carlsson från Norrbo framme vid målet – Gibraltar – beläget på Spaniens sydspets – den 20 november i år.

– Det var en fantastisk upplevelse, säger 18-åriga Ylva Carlsson.

Annons

Med en budget på 25000 kronor var gav de sig i väg på sina långdistanscyklar från Ylva Carlssons släktingar i Falkenberg, den 24 juli i somras. Via cykelleden ner till Helsingborg gick färden genom Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike och till slutmålet i Gibraltar, på Spaniens sydspets.

– I Sverige är det en jättebra cykelled ända ner till Helsingborg. Danmark har många fina cykelvägar. I Tyskland och Holland är det cykelvägar överallt. Holland är cykelparadiset. Belgien är också bra. I Frankrike är det sämre och i Spanien är det kasst. Men det är däremot vacker utsikt med serpentinklättring i bergen i Spanien, säger 21-årige Karl.

De köpte speciella långfärdscyklar, för ungefär 6000 kronor var – som visade sig hålla för de 500 milen.

– Vi fick sammanlagt 20 punkteringar och min kedja gick av en gång. Men annars har det bara varit småsaker som att ställa in växlarna bara. Det har gått jättebra i övrigt. I början cyklade vi kortare sträckor varje dag men på slutet tog vi 130 km utan problem, säger Karl.

Karl Holmberg och Ylva Carlsson är båda erfarna orienterare och hade inga problem att läsa Europakartan. De 500 milen klarades på lite drygt fyra månader.

– Men vi cyklade inte kortaste sträckan. Målet var att uppleva saker och även hinna träffa släktingar och vänner ute i Europa. Vi var även fyra dagar i Marocko, efter Gibraltar. Tanken var aldrig att göra den här resan så snabbt som möjligt. Vi ville uppleva saker, träffa många intressanta människor och se andra länder och kulturer. Det har vi verkligen gjort. När man cyklar ser man saker som man aldrig hinner uppleva annars, säger Karl Holmberg.

Mer läsning

Annons