Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniela hemma igen efter praktiken på Samos

/
  • Daniela Andersen från Hudiksvall åkte till Samos för att hjälpa flyktingar på plats.

Daniela Andersen, Hudiksvall, ägnade sin praktik åt att hjälpa flyktingar på Samos förra veckan.

Annons

Hur var det på Samos?

– Det var bra, men jobbigt att se hur alla hade det. Flyktingarna bodde direkt i hamnen. Det fanns baracker och där var det mest barnfamiljer. Andra bodde i tält eller utomhus. Det var många barn och de fick sova i kartonger. Annars var det mest unga vuxna män som kom.

Kom sakerna som ni tog med från Hudiksvall till användning?

– Ja, verkligen! Vi delade ut mackor en gång om dagen, och det som vi hade med oss. Det var många som behövde kläder och alla som fick blev väldigt glada. Vi hade godis med oss också.

Läs mer: Så förberedde sig Daniela för resan

Vad minns du allra mest?

– Det är nog ovädret. Det började på natten, blixtrade och regnade väldigt mycket. Jag kunde ju vara inne och vakna av blixtarna, men jag tänkte på alla som måste ligga kvar ute. Det var en jättekonstig känsla. Det känns så orättvist. De har flytt från krig. Ljudet från ovädret påminde nog om bomber och några barn blev rädda. Jag hoppas att alla ska få komma till ett land där de kan känna sig hemma.

Läs mer: TV+TEXT Monika Andersen berättar om sina upplevelser direkt från Samos

Ska du fortsätta att hjälpa flyktingar?

– Ja, det är klart! Vi ska samla in mer pengar och skicka ner. Vi har fler kontakter på Samos nu, som kan hjälpa till att köpa det som behövs och dela ut. Man kan hjälpa till även om man inte har möjlighet att åka ner. Vi i Sverige har ett ansvar att verkligen ta in människor som kommer hit, så att de känner sig välkomna. Bara att säga hej och såna småsaker gör skillnad. Det är jätteviktigt.

Hittills har Daniela och hennes mamma Monika Andersen, som var med på Samos, samlat ihop 34 500 kronor – enbart från privatpersoner. Monika Andersen planerar att resa tillbaka inom en snar framtid.

Läs även: Flyktingar i Idenor: "Vi kom hit för friheten"

Läs också: Så kan du hjälpa flyktingarna i Idenor

Mer läsning

Annons