Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniela från Hudiksvall gör praktik på Samos

/
  • Daniela Andersen tar med en massa insamlade saker till Samos när hon och hennes mamma Monika Andersen åker dit för att hjälpa flyktingar. Hunden heter Lova.
  • Daniela Andersen vill göra skillnad.
  • Daniela och Monika Andersen åker till Samos för att hjälpa flyktingar på plats.

Tidigt på söndag morgon bär det av till Samos för 18-åriga Daniela Andersen från Hudiksvall. Där ska hon tillbringa en vecka med att hjälpa flyktingar.

Annons

Daniela Andersen går ekonomiprogrammet på Bromangymnasiet. Den senaste veckan har hon och hennes mamma Monika Andersen ägnat åt att förbereda en vecka på Samos stränder. Men någon solsemester är det inte frågan om.

– Jag ska göra praktik som volontär. Vi ska bre mackor på den lokala tavernan och dela ut mat och vatten. Och så ska vi ha jour på stranden och ta emot flyktingar som kommer med båt, säger Daniela Andersen.

Läs också: Mamman höll sin lilla dotter över vattenyta hela vägen

Till Samos i den grekiska övärlden kommer mellan 1000 och 2000 flyktingar varje vecka med båt. Ön ligger nära Turkiets fastland, men flyktingarna kan ändå vara medtagna när de kommer fram, förklarar Daniela Andersen. Hon är så beredd som man kan vara för att möta situationen.

– Jag vet att det blir jobbigt när vi kommer dit. Men det blir nog ännu jobbigare när vi åker därifrån och inte kan göra något mer för alla som är kvar.

Via en Facebookgrupp har de samlat in saker som de ska ha med sig: nya gosedjur, godis, mössor och hygienartiklar som apotek och företag i Hudiksvall har skänkt. De har bett privatpersoner att skänka pengar till mat och vatten som ska distribueras på plats genom organisationen Samos vänner. Insamlingen kommer att vara öppen under hela vecka för den som vill bidra.

Läs också: Nioåriga Märta fixade loppis för att hjälpa flyktingbarnen

På vardagsrumsgolvet hemma i Åvik i Hudiksvall ligger en stor hög med packning. Flygbolagen är generösa och tillåter att man tar med sig extra bagage om det går till flyktinghjälp, så Monika och Daniela Andersen tar bara med handbagage till sig själva.

– Vi får väl köpa lite kläder till oss själva där nere, säger Monika Andersen.

Det var i samband med stödgalan Hudik Hjälper i slutet av september som de fick idén att använda Danielas praktiktid till att hjälpa flyktingar på plats. Pengarna från galan, totalt 90000 kronor, fördelades lika mellan Röda Korset och Samos vänner och den kontakt de fick då med Samos vänner blev en naturlig öppning. Daniela, som tillbringade sin praoperiod i 9:an i Spanien och tog hand om hundar, kände att hon ville göra en nyttig insats den här gången också.

– Det finns många sätt att hjälpa människor. Man kan samla in pengar och kläder. Jag vill åka dit och göra skillnad, säger Daniela Andersen.

Mer läsning

Annons