Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Josefsson berättar om Thomas Quick i Hudiksvall

/

På torsdag kommer författaren och journalisten Dan Josefsson till Hudiksvall för att berätta om hur det gick till när massmördaren Thomas Quick skapades.

Annons

Trots att historien om Sture Bergwall kallas för en rättsskandal så började det som en vårdskandal.

Det hävdar författaren och journalisten Dan Josefsson som vunnit många priser för sin bok och dokumentärfilmen ”Mannen som slutade ljuga – Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick”.

På torsdag kommer han till Sigges i Hudiksvall för att berätta om arbetet bakom avslöjandet, som bland annat gett honom och medarbetaren Jenny Küttim Stora Journalistpriset.

Sture Bergwall erkände minst 39 mord och fälldes för åtta av dem. Under drygt 20 år satt han på den rättspsykiatriska kliniken i Säter. I dag är han helt frikänd.

– Jag berättar om arbetet med boken och förklarar hur det gick till när en närmast blind tro på psykologisk expertis ledde till Sveriges kanske största rättsskandal någonsin, säger Dan Josefsson, som tidigare i år även besökte en författarkväll i Bollnäs.

Då berättade han bland annat om sin kontroversiella arbetsmetod. Två av personerna som medverkar i dokumentären filmades med dold kamera och till alla som medverkade sa han att han höll på att skriva en bok om psykologi. I själva verket handlade det om att komma nära dem som arbetat med den psykoanalytiker som anses ha haft en betydande roll som nyckelperson i behandlingen av Sture Bergwall.

– Jag tillhör dem som inte alls tar lättvindigt på den typen av arbetssätt. Det är förbehållet speciella jobb, där allmänintresset är stort och det inte finns något annat sätt att göra det på, förklarade han då.

Föreläsningen på Sigges i Hudiksvall handlar om hur en sammansvetsad grupp av annars förnuftiga människor kan göra sig immun mot kritik utifrån och börja fungera som en sekt.

LÄS MER:

Wallraffade sig in på kliniken i Säter.

Mer läsning

Annons