Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dammbygget är på upploppet"

/
  • Syftet med dagvattendammen är att ta hand om utsläpp från närliggande industrier. Olja och andra föroreningar tas upp och bryts i viss mån ned i stället för att rinna vidare.

Bygget av dagvattendammen vid kolonilotterna på Sofiedal är på upplopet, lovar miljöingenjör Jonas Rasmusson på Hudiksvalls kommun.

Annons

Lera som varit besvärligare än man trott har gjort att bygget av dammen har dragit ut något på tiden - men snart är det klart.

– Vi har planterat träd och rosor och andra blommor. Nu finjusterar vi ytorna, säger Jonas Rasmusson.

En observant anonym tipsare till tidningen hörde av sig och undrade: "Man gräver och gräver och leran bara väller in och man gräver vidare - månad efter månad. Kostar detta skjortan?"

– Det har tagit längre tid än vi tänkte. Vi visste att det var lera i marken, men vi hade inte räknat med den ytlera som var. Men det kommer inte att bli så dyrt. Vi har beräknat att det kommer kosta en och en halv miljon, och det kanske blir lite mer än så. Men all den sten vi tippar i för att få bärighet får vi i princip gratis. Den kommer från vägbyggen vid fjärrvärmeverket och Maln. De som transporterar sparar på att tippa den vid dammen i stället för att köra ända bort till tippen. Så även transporterna är gratis för oss, säger Jonas Rasmusson.

Till våren nästa år kommer de första frukterna av arbetet att synas, och året efter det menar Jonas Rasmusson att allt det vackra kommer att vara synligt.

Mer läsning

Annons