Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykeln ersatte bilen

/

Tio personer i Hudiksvall och 82 i länet har under vintern ersatt miltals av bilkörning med cykelturer. Hälsa och miljö är vinnare.

Annons

– Det har gått över förväntan. När jag anmälde mig hade vi en fruktansvärd vinter bakom oss. Men nu blev vintern mild och det gick lättare. Det blev en vana, berättar Jenny Wallin, som till vardags arbetar på Läroverket i Hudiksvall.

Hon är en av deltagarna i kampanjen Vintercyklisten som Region Gävleborg arrangerat, en kampanj som inneburit nya vanor för flera deltagare. Det var ett anslag som väckte Jenny Wallins intresse och hon tänkte att det var en passande utmaning med tanke på att hon är lite tävlingsinriktad.

Lite funderingar hade hon också kring om hon skulle bli uttagen när hon bor såpass nära, bara ett par kilometer från jobbet. Fast det är desto viktigare då, resonerade hon.

– Jag skulle cykla tre gånger i veckan till jobbet, men det har blivit fyra till fem i stället. Det går lika snabbt som att ta bilen, konstaterar Jenny Wallin som även kommande vinter tänker använda cykeln.

Utrustningen som deltagarna fick gav ett lyft.

– Det blev absolut mycket bättre med dubbdäck, det kändes mycket säkrare. Vi fick också bra service, summerar hon och poängterar att sadelmuffen har varit en viktig detalj för komforten liksom reflexvästen för säkerheten.

Totalt för länet ersatte vintercyklisterna 4 707 mil bilresor med cykel. Tillsammans minskade de koldioxidutsläppen med 9,4 ton. Facit för de tio cyklisterna i Hudiksvall var 425 mil, respektive 850 kilo koldioxid.

För Jenny Wallin innebar de ändrade vanorna att även barnens intresse väcktes, att det påverkade dem positivt.

– Nä, mamma, tänk på miljön, vi går till skolan i stället, sa de när det var tal om att ta bilen, berättar hon med ett skratt.

Mer läsning

Annons