Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coaching passar de yngre

Att få en jobbcoach betyder inte att chansen att få jobb ökar, om du är över 30 år. Är du under 30 kan det däremot ge ett lyft, enligt Arbetsförmedlingens egen utvärdering.

Annons

Arbetslösheten ökar och det skapar arbete för de nya jobbcoacherna. Det finns upphandlat 1 057 platser hos kompletterande aktörer i Hudiksvall.

– De arbetssökande väljer själv vart de vill gå. Vi har varit väldigt lyckosamma och vi hoppas att de externa coacherna också blir det, säger arbetsförmedlingens chef Charlotte Palmborg.

I Hudiksvall arbetar det i dag sex jobbcoacher i arbetsförmedlingens egen regi. De har i dagsläget hand om 112 personer. Samtidigt finns det runt 20 externa coachingföretag knutna till kontoret, 194 arbetssökande finns nu hos dessa. Varje jobbcoach ska han hand om max 20 personer för att det ska bli så bra som möjligt.

Men en färsk utvärdering av jobbcoacherna i arbetsförmedlingens egen regi visar att chansen att få jobb med jobbcoach inte blir större om du är över 30 år.

24,4 procent av de som var mellan 30–39 år i Sverige fick jobb när de hade jobbcoach, medan något fler, 25,9 procent, utan jobbcoach fick jobb. Samma resultat fanns bland de som var äldre. De utan coach klarade sig bättre. Siffror som skulle kunna peka på att jobbcoacher inte är så effektivt. Men Ingela Sundlöf, nationell samordnare för jobbcoacher arbetsförmedlingens egen regi, har en förklaring.

Samtidigt visar undersökningen att om du däremot är under 30 år, kan en jobbcoach vara en hjälp. Arbetsförmedlingens egna siffror visar att 37,6 procent av de som var i ålder upp till 24 år fick jobb med jobbcoach, medan 33,2 procent av de som var upp till 24 år fick jobb utan coach.

Siffrorna om jobbcoacher i Arbetsförmedlingens egen regi har granskas av myndighetens analytiker. I ett PM redovisas resultatet. Där står det: "Orsakerna till varför andelen i arbete skiljer sig åt mellan de två grupperna beroende på ålder är svårt att säga utan grundligare analys. Kanske är insatsen mest effektiv bland ungdomar eller kanske finns det andra förklaringar."

Hudiksvall har hittills en bra prognos för jobbcoacherna i egen regi. Drygt 45 procent av de som haft stöd fram till september har lyckats få jobb, och enligt arbetsförmedlingens har Hudiksvall varit ledande i landet hittills.

Mer läsning

Annons