Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coach ska minska rektorers avhopp

/
  • Anette Nybom har hunnit jobba som coach i två månader. Eftersom tjänsten egentligen inte finns, finns därför ingen färdig tjänstebeskrivning. Den ska skapas inom den närmaste framtiden.

Färre rektorsavhopp, tryggare elever och bättre studieresultat. Det är målet med nyanställda coachen som ska stötta rektorer i kommunen.

– Jag är ganska säker på att denna tjänst har kommit till som ett resultat av de många rektorsavhopp som har varit, säger coachen Anette Nybom.

Annons

Med en socionomutbildning och en lärarutbildning, en hel karriär bakom sig där hon jobbat med barn och unga har hon nu fått en tjänst som egentligen inte existerar. Nu ska hon stötta både rektorer, förskolechefer och enhetschefer i Hudiksvalls kommun för att minska avhoppen och hjälpa dem att nå sina mål.

– Det värsta som kan hända är att jag står här om ett år och ser att inget har hänt. Därför är det viktigt att utforma vad som ska ingå och inte ingå i mitt uppdrag, att de som erbjuds min hjälp vet vad de kan få för stöd och hjälp och att arbetet går att utvärdera, säger hon.

Tjänsten handlar både om att bygga upp en ny verksamhet och att sätta arbetet i verket. Trots att det har varit mycket rektorsavhopp i Hudiksvall så är det inget ovanligt enligt Anette. Men fokus ligger på nyanställda rektorer i grundskolan eftersom det är där som omsättningen har varit högst.

– Det är under det första halvåret som man bestämmer sig för om man vill fortsätta. Många som slutar känner sig ofta otillräckliga. Att vara rektor är ett ensamt yrke. Man behöver en samtalspartner och det är här jag kan fylla en funktion, säger hon.

Med den nuvarande skollagen som skolor började arbeta efter för ett år sedan, riktar sig 120 paragrafer direkt till rektorn som förväntas känna till och följa upp dessa. Det kan handla om allt från att stötta personalen, hantera konflikter, skapa studiero för att uppnå bra resultat, motverka kränkande behandlingar och driva utvecklingsarbeten vidare. Anette Nybom arbetar idag med fyra rektorer och två rektorsgrupper.

Mer läsning

Annons