Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civilkurage gör skillnad

/
  • Amerikanska antropologen Brian Palmer berättade om vikten att göra skillnad inför delar av Hudiksvalls lärarkår.

Skulle du offra ditt liv för en annan människa?

Den frågan, och många andra, väcktes när amerikanska socialantropologen Brian Palmer föreläste om civilkurage på Hälsinglands museum.

– Mod kan vara smittsamt, säger han.

Annons

Vandringsutställningen ”Spelar roll” pågår just nu vid Hälsinglands museum. Det är ett samarbete med Forum för levande historia och handlar om åskådarrollen – hur en del personer vänder sig bort och väljer att inte se obehagligheter och om människor som engagerar sig och gör skillnad.

Som en del i arbetet med utställningen träffades under tisdagen omkring 50 lärare för årskurs 7-9 från Hudiksvalls kommun för en fortbildningsdag kring ämnet.

De fick lyssna till en inspirerande föreläsning av socialantropologen Brian Palmer om begreppet civilkurage och hur det är att leva som idealist i en hård värld.

Sedan år 2000 har han föreläst om ämnet vid Harvarduniversitetet i USA. Just nu är han är gästlektor vid teologiska institutionen vid Uppsala Universitet och var nyligen innehavare av gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet.

– Det är nästan komiskt att jag, som är så försiktig och tillbakadragen, får lära ut civilkurage världen över, säger han.

En erfarenhet han har fått av alla sina möten med studenter och andra personer är att många undrar hur de kan bli en bättre människa, en modigare och starkare person som vågar stå upp för sina principer.

– Jag tror att mod kan vara smittsamt, precis som rädsla. Om någon säger att det brinner i en teaterlokal sprids rädslan snabbt. Likadant kan vi bli inspirerade av andra människors mod, säger han.

Mer läsning

Annons