Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Fisk är guld som sällskapsdjur

/
  • - Folk kan säga att fiskar inte har någon intelligens alls och att de har kort minne, men så är det inte, säger husse Lars Franck.
  • Det är mest husse Lars Franck som gäller för nioåriga Chrille. När fisken simmar in i sitt snackarhörn och smackar med munnen slår sig ofta Lars ner för en pratstund.
  • När Lars och Bodil Franck var rädda att Chrille kände sig ensam köpte de en Red cap oranda-fisk som sällskap. Chrille svarade med att matvägra i tre veckor. När sambon åkte ut började Christer äta igen. Nu är de särbos och umgås bakom glas en stund varje kväll.

Trodde du att guldfiskar inte var intelligenta eller att de har kort minne? Då har du inte träffat familjen Francks guldfisk.

Annons

Guldfisken är kanske inte ett givet val om man skaffar husdjur för sällskapets skull. Men att husse och fisk kan ha utbyte av varandra är Lars Franck och Christer Fisk ett fint exempel på.

När Christer införskaffades för sådär nio år sedan var det ingen som trodde att han skulle bli ett "riktigt" husdjur. Men med åren har relationen fördjupats och nu är "Chrille" en familjemedlem att räkna med. Det känns hårt att erkänna men visst planerar man semester utifrån vad man tror att Chrille mäktar med.

- Redan när resväskorna bärs ner i köket där han bor märker man att han inte gillar läget. Då simmar han in i ett hörn och vänder ryggen till, säger Lars Franck.

Han erkänner att han är rädd att framstå som lite tokig, men hur det än är håller han fast vid att Chrille är ett mycket gott sällskap och att han aldrig kunnat drömma om att få så mycket feedback från en guldfisk.

- Han simmar in i sitt "speakers corner" och börjar smacka med munnen. Då vill han snacka, berättar Lars Franck.

Och att det där med "minne som en guldfisk" inte alls stämmer är han 100 procent säker på. Det bevisas varje kväll vid matningsproceduren.

- Chrille älskar frusna mygglarver och så fort frysdörren öppnas reagerar han och hoppas att det är dags. Är det då mygglarverna jag tagit fram visar jag honom påsen. När han ser den far han runt som en tok i akvariet.


Mer läsning

Annons