Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campingrekord i sommar

/
  • – Jag har badat väldigt mycket i år. Här kliver jag upp tidigt och är ute hela dagen, säger Inger Öhrgren som haft samma husvagnsplats i tolv år på Sagalidens camping.
  • – Jag har badat väldigt mycket i år. Här kliver jag upp tidigt och är ute hela dagen, säger Inger Öhrgren som haft samma husvagnsplats i tolv år på Sagalidens camping.
  • Sylvie Jansson som driver Sagalidens camping tillsammans med maken Ulf Magnusson säger att det är många som uppskattar lugnet på campingen.
  • Den 31 augusti stänger campingen Sagaliden efter tre månader med många gäster.
  • Allt som kan behövas för ett stopp på Sagalidens camping i Högen, utanför Bergsjö.
  • Det flaggas för svenska som utländska turister på Malnbadens camping i Hudiksvall, där personalen märkt av ett ökat tryck i sommar.

Campingarna runt om i landet har slagit rekord. Sommarens fina väder är en stor bidragande faktor till att så många inhemska som utländska turister valt att campa i år.

Annons

– Midsommar var fin och efter den har det var ett oerhört tryck där många campingar slagit rekord i hela landet, säger Lars Isacson, vd för branschorganisationen för campingplatser i Sverige, SCR.

Lars Isacson berättar att 80 procent av alla turister är svenskar och bland dem är hela 13 procent norrmän, följt av tyskar, danskar, holländare och schweizare.

– De utländska turisterna fortsätter att strömma in i Sverige. Det känns att fler mellaneuropéer letar sig hit. Det finns mycket yta som de kan röra sig på, säger han.

De här tendenserna är något som också verkar gälla för Hudiksvall och Nordanstig efter en rundringning som tidningen låtit göra till ett tiotal av de båda kommunernas campingplatser och vandrarhem. Och alla säger de samma sak, det är framför allt det fina vädret som gjort att det varit ett ökat tryck i år jämfört med förra året.

– Det har varit fullt hela juli, och även om vår statistik inte är klar har vi en känsla att det är mer folk i år. Vandrarhemmet har också varit fullbelagt, säger Tina Rasi på Malnbadens Camping.

Leif Jonsson på Hölicks Natura camping ser förutom solen också den nya vägen som bidragande orsak till den höga beläggningen under juli och säger att de först nu sett att intresset börjat avta.

På Mellanfjärdens camping märker man av att de inte haft någon konkurrens om turisterna från det stängda Gnarpsbadens camping och Gunnar Lööf från Mellanfjärdens hamnförening tror att fler kommer att campa även nästa år.

– Vi får allt fler pensionärer som vill se sig omkring och uppleva saker. , säger han.

I Högen utanför Bergsjö driver Ulf Magnusson och Sylvie Jansson Sagalidens sommarcamping sedan 15 år tillbaka. De har 12 säsongsboende platser som består av privata eller hyrda husvagnar, några stugor och ett flertal tältplatser. Paret Magnusson -Jansson har högre beläggning i sommar jämfört med förra året.

– Vädret spelar roll naturligtvis. Från midsommar har det varit ett mycket folk och vi har även märkt att arrangemang i bygden som afrikansk dans gjort att folk kontaktat oss för att övernatta i våra stugor, säger Sylvie Jansson.

En av de säsongare som snart tar ner förtältet är Inger Öhrgren från Lögdö, utanför Sundsvall. Hon och maken är nu inne på sitt tolfte år på Sagalidens camping.

– Jag är förälskad i platsen och jag kan höra vågorna. Vi säsongare har märkt att det varit fler tyskar och holländare i år. Här får de friheten att kunna åka ut med båten eller gå i skogen intill, säger Inger Öhrgren.

.

Mer läsning

Annons