Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campare från hela Europa kommer till kajen

/
  • Kajen i Hudiksvall är känd för fricampare från hela Europa. Britt-Marie och Bengt Westerlund är på minisemester tillsammans med Kjell och Sol-Britt Enberg.

Kajen i Hudiksvall är känd för husbilsägare från hela Europa. Intill havet och nära staden hittar fricamparna den perfekta platsen för att njuta en dag i taget.

Annons

- Om du tittar där bort mot träden och ser hur kvällsbelysningen ligger på över staden så förstår du hur trevligt det är att sitta här.

Britt-Marie campar tillsammans med sin man Bengt Westerlund för tredje gången bara den här säsongen på kajen i Hudiksvall. Den här gången är de bara på snabbsemester från hemmet i Härnösand och med sig har de Kjell och Sol-Britt Enberg.

Utanför de två uppställda bilarna på kajen har de slagit upp bordet och grillen och njuter av dagen som den är. Kanske tar de sig vidare i morgon, eller kanske stannar de kvar och ser vad Hudiksvall har att bjuda på. I deras husbilsvärld finns inga planer och ingen stress.

- Vi har kört 700 mil bara i år och inte sovit på en camping en enda gång, säger Kjell Enberg.

De skräpar inte ner, har duschen och toaletten i bilen och kan ställa sig vart de vill, när de vill. De beskriver dessutom den sköna känslan i friheten att kunna stanna överallt.

Kajen i Hudiksvall är inom husbilsvärlden känd som bra plats att övernatta på. Hudiksvall är ett naturligt stopp längs E4:an, närmre havet går inte att komma och centrum ligger dessutom nära.

I husbilen bredvid sitter Jappie och Wiesje Bekkma från Friesland i Holland. Tre veckor har de varit ute på äventyr och har fortfarande två veckor kvar.

- Det här är tionde året i rad som vi är ute på husbilssemester i Skandinavien. Vi har blivit helt Skandinavienfrälsta, säger Wiesie Bekkma.

Det var när deras son för tio år sedan hittade en finländska och flyttade till Finland som de valde att byta de tidigare semesterturerna kring medelhavet mot en husbil. Sedan dess är de ute fem veckor varje år med husbilen i Skandinavien. Den här gången stannade de två veckor hos sonen och nyblivna barnbarnet i södra Finland och åkte därefter upp längs med kusten och har sedan fortsatt ner efter svenska kustlandet.

De visar mig smultronställena på kartan och säger lyriskt att de sett två älgar, bara i år. Och ja, att tyskar och holländare har en stor svaghet för älgar stämmer, intygar de. I Holland är det svårt att förstå att ett så stort djur som så ofta dödar människor i trafiken går lös mitt i skogen. De köper därför med sig tröjor och andra souvenirer från Sverige som bevis.

Ann-Christine och Hans Johansson från Göteborg är för första gången i Hudiksvall. Glada Hudik känner de igen, men där tar allt de vet om staden slut. Det var deras vänner Inger och Kenneth Larsson som tog med dem till kajen där de fricampat tre gånger tidigare. Alla fyra är fiskare. Inger till och med en gammal svensk mästarinna i kustfiske, men i Hudiksvall går fisket dåligt.

Fricampingen har de valt för att få vara ifred. Det blir inte lika tätt inpå som på campingar och de spar dessutom minst 200 kronor per natt på att inte trängas med andra.

- Det här livet är underbart. Vi är ute hela somrarna varje år och fiskar och bara är, säger Inger Larsson.

Kvällen lägger sig över Hudiksvall och en efter en stängs husbilarnas dörrar. I Jappie och Wiesje Bekkmas bil spelas en lugn vals på ett dragspel och från Härnösandsbornas husvagn hörs fortfarande skratt och Christer Sjögrens stämma från stereon.

Mer läsning

Annons