Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstart för omlöp i Stömneån

/
  • Arbetena vid Kvarndammen måste ske när vattenföringen är låg, och därför inleds projektet utan dröjsmål.

Byggstarten för omlöp vid Kvarndammen i Stömneån står för dörren. Trots att domen från Miljödomstolen inte har vunnit laga kraft, sätts jobbet igång. Tillståndet för vattenarbetena gäller fram till den 15 oktober, och senast den 13 oktober har sakägarna möjlighet att överklaga.

Annons

Miljödomstolen meddelade sin dom för en vecka sedan, och gav kommunen lov att bygga omlöpet som ska underlätta för vandrande lekfisk att förflytta sig i ån. Arbetena ska, enligt tillståndet, genomföras under tiden 15 augusti och 1 december, och grumlande arbeten får utföras fram till senast den 15 oktober. Först den 13 oktober vinner Miljödomstolens beslut laga kraft, men arbetena i Kvarndammen inleds genast, med stöd av verkställighetsförordnandet från länsstyrelsen.

Nu väntar ett par intensiva veckor av arbete, om tidsramarna för vattenarbetena ska kunna hållas. Om någon sakägare skulle överklaga till Miljööverdomstolen, kan domstolen besluta om inhibition, och då måste arbetena avbrytas. Skulle Miljööverdomstolen senare besluta till kommunens nackdel, väntar arbete med att återställa området till samma skick som det befann sig i före byggstarten.

Mer läsning

Annons