Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggfusk bakom takras

/

Allvarliga brister i det balksystem som bär upp yttertaket tros ligga bakom takraset på Lunds skola.

- Vi ser oerhört allvarligt på det här och kommer att ställa ansvariga till svars, säger Jan Kroppegård.

Annons

Undermåligt arbete parat med för klena dimensioner på balkarna orsakade att taket kollapsade, på Lunds skola i Forsa. Samma konstruktion av yttertak finns på skolorna i Näsviken, Björkberg och Njutånger.

Det visar en första undersökning som WPS Samhällsbyggnad gjort på uppdrag av Hudiksvalls kommun.

- Den här typen av tak ska normalt hålla för betydligt större snötyngd än som var fallet, säger tekniska förvaltningens chef Jan Kroppegård.

- Vad vi har konstaterat är bland annat att bjälkarnas upplag är på tok för klent dimensionerat och att konstruktionen i sig är osäker.

Samma typ av konstruktion för yttertaken finns även på lokaler vid Näsvikens skola, Björkbergs skola och Njutångers skola.

- Lokalen i Njutånger är inte i bruk, säger Jan Kroppegård. I Näsviken och Björkberg gjordes direkt efter händelsen åtgärder som gör att lokalerna är säkra att använda. På sikt kommer vi att bygga om taken helt.

De fastigheter som har drabbats har alla varit totalentreprenader, och den firma som hade bygguppdragen är numera såld. Köparen är underrättad om situationen, men ansvarsfrågan är oklar, konstaterar kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S). Kommunen tycks inte ha besiktat byggena, men å andra sidan är det inte fritt fram för byggföretag att leverera undermåliga produkter, påpekar han:
– Det ska naturligtvis utkrävas ansvar. Det här är inte acceptabelt, och ska inte förekomma på 2000-talet. Det ser ut som man bara har stagat upp taket, och sen gått hem.

När det gäller Lunds skola ska taket att rivas och byggas upp på nytt med ny konstruktion, vilket kommer att ta tid.

- Genom tillfälliga lokallösningar kunde vi snabbt återuppta verksamheten redan från måndagen, säger Bengt Friberg, chef för lärande- och kulturförvaltningen. Nu planerar vi för mer långsiktiga lösningar. Övriga skolor är i drift som vanligt efter takskottning och besiktning.

De aktuella husen är byggda av samma totalentreprenör och Hudiksvalls kommun går nu vidare med att reda ut ansvarsfrågan.

- Vi ser oerhört allvarligt på det här och kommer att ställa ansvariga till svars, säger Jan Kroppegård.

Mer läsning

Annons