Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget kan fortskrida

Icahandlarn kan andas ut liksom båtfolket i Iggesund. Byggnads har beslutat att blåsa av hotet om strejk vid bygget av Maxibutiken i Hudiksvall liksom bron över Byfjärden i Iggesund.

Annons

Brobygget sker med hjälp av en pontonbro och den är placerad så att in- och utfart till småbåtshamnen inte kan ske. Idag är det inget problem eftersom Byfjärden är belagd med is, men så snart isen släpper vill framför allt stugägare sjösätta för att fixa ordning i sina stugor längre ut i fjärden.

Att Byggnads och Sveriges Byggindustrierna kommit överens om ett avtal innebär att det varsel om strejk den 15 april har dragits tillbaka.

Det innebär också att bygget av nya Icalokaler vid Kvantum kan fortskrida som planerat.

- Det är lyckligt för oss att det blev en lösning, men jag förstår inte varför Byggnads driver frågan om lönegranskningen så hårt, säger Jon Larsgården, vd på Hälsingebygg.

Han hade förberett sig på konflikt och ökade tempot i bygget för att få upp det sista av stomme, tak och ytterväggar till den 15 april.

Avtalet innebär att den av arbetsgivarna hårt kritiserade lönegranskningen blir kvar, men uppgiftsinlämnandet gäller Byggnads medlemmar fram till att frågan är rättsligen avgjord.

Byggnadsfacket beskriver uppgörelsen som ett myrsteg framåt, trots att deras medlemmar får löneökningar på 3:40 kronor i timmen. Men att säga upp det treåriga avtalet i höstas var en felbedömning anser ordföranden Hans Tilly.

Mer läsning

Annons