Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullbak avslutar spanska elevers utbytesvecka

/
  • Degen har kavlats och fått socker, smör och kanel på sig. Dags att rulla ihop.
  • Maria Ferrer, Raquel Garcia och Sonja Tur har under veckan bott hos Hudikelever och studerat deras vanor, både i hem och skola.
  • Stina Algulander visar Claudia Wargas hur man får den goda smaken inuti kanelbullen.

Under veckan som gått har Läroverket haft besök av 14 elever från Ibiza. Fredagen inleds med att spanjorerna får lära sig att baka tradionell svensk kanelbulle.

Annons

Maria Ferrer, Raquel Garcia och Sonja Tur är i färd med att baka sina allra första bullar och tar tag i kavlingen. Hemkunskapslärarinnan Rut Innala instruerar dem om att kavla tunnare och få degen rektangulär innan de smetar på röran av kanel, smör och socker och rullar ihop den. De brukar inte baka hemma i Spanien säger de, men det är roligt att få smaka en riktigt svensk fika med saft och bulle.

De tre 14-åringarna har nu, tillsammans med 11 skolkamrater från Ibiza, spenderat en vecka i Hudiksvall, där de bott hos elever från Läroverket. För att lära känna svensk kultur har de, förutom att de deltagit i svenskt familjeliv, också varit med på skollektioner, stadsvandrat och besökt Järvzoo.

- Det allra roligaste är ändå att ha fått träffa nya svenska kompisar, säger Andreu Prats.

Läraren Ulrica Wikström berättar att förutom från Spanien har man utbyte med studenter från tre andra städer i Portugal, Wales och Grekland. Tillsammans har man nu skapat en e-kokbok, som lagts upp på webbplatsen www.helpcomenius.com, där elevernas egna recept på för-, huvud- och efterrätter lagts upp. Allt för att lära mer om varandras matkulturer.

Om några veckor åker Hudikeleverna på besök till Ibiza för att se hur man lever där.

Mer läsning

Annons