Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brygga underlättar fisket

/

Hornsjön, belägen mellan Iggesund och Nianfors, är en av kommunens omhuldade pärlor bland sportfiskeintresserade. Från och med måndag har sjön fått ytterligare status och bättre tillgänglighet, då den nya bryggan lades på plats.

Annons

Hornsjön som fiskevatten sköts av Iggesunds sportfiskeklubb. Det är ett put and take-vatten, där fiskeavgifter och nya fiskas roterar i ett ändlöst kretslopp: pengarna rullar in, och nya fiskar släpps i.

Fisket pågår året om, och det har funnits en brygga redan tidigare, berättar Leif Östlin, som tillsammans med Mats Bylund har varit engagerad i bryggbygget.

– Den gamla har varit instabil och ranglig, och började bli dålig, säger Leif Östlin.

Sportfiske är ett av svenskarnas största fritidsnöjen, för kvinnor, barn och män. För rörelsehindrade är dock många fiskevatten oåtkomliga på grund av oländig terräng och svåråtkomliga stränder. Tillgängligheten har nu stått i fokus, för bryggprojektet.

– Vi vill ju att alla ska kunna ta sig fram och fiska. Bryggan ligger på två stora flytpontoner, och vi har byggt en träram med däck och räcken. Vi har också börjat bygga en liten parkering närmare sjön, för att underlätta för rörelsehindrade som vill komma fram till stranden. Vi ska också göra en liten grusväg från parkeringen till stranden, en sträcka på kanske tjugo, trettio meter, där man ska kunna komma fram med rullstol eller rullator, förklarar Leif Östlin.

Bryggan har byggts hemma hos Mats Bylund, och på måndag fraktades den med lastbil till Hornsjön, där den sjösattes med hjälp av lyftkran, och rampen kopplades till. Den förankrades stadigt med kätting där den gamla bryggan tidigare fanns, i direkt anslutning till den lilla raststugan.

– Vi har tiggt till oss nästan allt material. Det är många sponsorer som har gjort det här möjligt, konstaterar Leif Östlin.

Mer läsning

Annons